H BP ανακοίνωσε ότι ορισμένες κατηγορίες καυσίμων έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της βενζίνης στη Βρετανία, καθώς ο πανικός που επικράτησε οδήγησε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή των νόμων του ανταγωνισμού και να επιτρέψει στις εταιρίες να συνεργαστούν για τη μείωση των ελλείψεων στα καύσιμα.

Ουρές οχημάτων σχηματίστηκαν χθες, για τρίτη ημέρα, στους σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, καθώς οι αυτοκινητιστές περίμεναν, αρκετοί για ώρες, να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους με καύσιμα, καθώς οι εταιρίες καυσίμων ανέφεραν ότι η έλλειψη σε οδηγούς προκαλούσε προβλήματα στις μεταφορές από τα διυλιστήρια προς τα σημεία εφοδιασμού.

Μερικοί από τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων επέβαλαν πλαφόν στα διαθέσιμα καύσιμα που είχαν, ενώ άλλοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους.

Με την αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο διήμερο, εκτιμούμε ότι περίπου το 30% των σταθμών εφοδιασμού σε αυτό το δίκτυο δεν έχουν κατά την παρούσα περίοδο ούτε τις βασικές ποσότητες καυσίμου.

Εργαζόμαστε προκειμένου να ανεφοδιάσουμε το συντομότερο δυνατό,

ανακοίνωσε η BP, η οποία διαχειρίζεται 1.200 πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία.

Η βρετανική Ένωση Πρατηριούχων ανακοίνωσε, την Κυριακή, ότι στα δύο τρία των μελών της έχουν εξαντληθεί τα καύσιμα, ενώ στα υπόλοιπα οι ποσότητες μειώνονται δραματικά.

Ο πανικός για τα καύσιμα καταγράφεται καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές κρίσεις: μία αύξηση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων που αναγκάζει τις επιχειρήσεις των καυσίμων να βγουν εκτός λειτουργίας, μία σχετική έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που απειλεί να εκτροχιάσει την παραγωγή κρέατος, καθώς χρησιμοποιείται στην αναισθησία των πουλερικών και των χοίρων πριν από τη σφαγή τους, αλλά και μία έλλειψη στους οδηγούς φορτηγών που προκαλεί συνθήκες χάους στις πωλήσεις λιανικής και παράλληλα αδειάζει μερικά ράφια.

Η κρίση των καυσίμων ξεκίνησε από την έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων, που επέφερε το Brexit. Οι πρώτες διαταραχές στην αγορά οδήγησαν σε “αγορές πανικού” από τους Βρετανούς οδηγούς, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Η Shell ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει αυξημένη ζήτηση για καύσιμα.

Αντιδρώντας, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφαρμογή της νομοθεσίας ανταγωνισμού, προκειμένου να επιτρέψει στις εταιρίες να μοιραστούν πληροφορίες και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Αυτό το βήμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εργαστεί εποικοδομητικά με τους παραγωγούς καυσίμων, τους προμηθευτές, τους οδηγούς φορτηγών, αλλά και τους πωλητές λιανικής, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αναστάτωση στην αγορά θα περιοριστεί στο ελάχιστο, όσο αυτό είναι δυνατό,

ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps νωρίτερα απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία, δηλώνοντας ότι οι ελλείψεις καυσίμων προκλήθηκαν κυρίως από πανικό για την αγορά καυσίμων και ότι η κατάσταση θα ισορροπήσει τελικά από μόνη της, καθώς το καύσιμο δεν μπορεί να αποθηκευτεί. Όπως δήλωσε:

Υπάρχει άφθονο καύσιμο. Δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμου στη χώρα. Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι μέσα στην χώρα, στα έξι διυλιστήρια και στις 47 αποθήκες, υπάρχουν πολλά καύσιμα. Έτσι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι άνθρωποι να συνεχίσουν, όπως θα έκαναν στην καθημερινότητά τους και να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους όπως θα έκαναν κανονικά. Έτσι, δεν θα έχουμε ουρές, ούτε ελλείψεις στις αντλίες εφοδιασμού.

Ο Shapps ισχυρίζεται πως η η κρίση καυσίμων ήταν μια “κατασκευασμένη κατάσταση” που προκλήθηκε από διαρροή στα μέσα ενημέρωσης στην οποία προέβη η RHA, η ένωση οδικών μεταφορών εμπορευμάτων, μετά από μια συνάντηση στην οποία εκφράστηκαν ανησυχίες από την BP για προβλήματα εφοδιασμού.

Από τη μεριά της η RHA αρνήθηκε τον ισχυρισμό του κυβερνητικού στελέχους, κάνοντας λόγο για “επαίσχυντη επίθεση” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να απομακρύνει την προσοχή των πολιτών από τους χειρισμούς της στο άλλο μεγάλο ζήτημα των ημερών στη χώρα, αυτό της έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων, μια εξέλιξη για την οποία πολλοί έχουν κατηγορήσει το Brexit.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Kwarteng, στελέχη της βιομηχανίας καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων από τη Shell και την Exxon Mobil, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, ότι στη συνάντηση τονίστηκε και επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρξε έλλειψη καυσίμων σε εθνικό επίπεδο για τη Βρετανία.

Η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει χιλιάδες προσωρινές βίζες σε ξένους οδηγούς βυτιοφόρων, φορτηγών ψυγείων, αλλά και σε εργάτες σε πτηνοτροφεία προκειμένου να προλάβει πιθανές ελλείψεις ενόψει των Χριστουγέννων.