Carlos Tavares: Οι πολιτικοί επέλεξαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όχι η βιομηχανία

Σχετικά άρθρα

Ο Carlos Tavares, διευθύνων σύμβουλος της Stellantis σε συνέντευξη του είπε πως η η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει σταδιακά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι μια πολιτική επιλογή που εγκυμονεί περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους.

Η Stellantis που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler και του PSA Group, ανακοίνωσε πέρυσι ένα πλάνο για την ηλεκτροκίνηση των 14 εταιριών της έως το 2025, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα πλάνο που βοήθησε στην αύξηση της μετοχής της Stellantis περισσότερο από 60% κατά τον πρώτο χρόνο.

Όπως είπε ο Tavares, υπάρχουν φθηνότεροι και ταχύτεροι τρόποι για τη μείωση των εκπομπών, υποστηρίζοντας πως σήμερα τα ελαφρά υβριδικά οχήματα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές ρύπων, όντας φθηνότερα για τους πελάτες αλλά και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού απαιτούνται λιγότερα χρήματα για τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους σε σχέση με τα ηλεκτρικά.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ηλεκτροκίνηση είναι μια τεχνολογία που επιλέγουν οι πολιτικοί, όχι η βιομηχανία. Δεδομένου του τρέχοντος ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται να διανύσει 70.000 χιλιόμετρα για να αντισταθμίσει το αποτύπωμα άνθρακα από την κατασκευή της μπαταρίας και να αρχίσει να φτάνει ένα ελαφρύ υβριδικό όχημα, το οποίο κοστίζει το μισό από ένα ηλεκτρικό όχημα.

Διάβασε ακόμη

Έρευνα: Πόσο “καθαρά” είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πρόσθεσε δε πως η απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2035 στην Ευρώπη, σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να αρχίσουν να μεταμορφώνουν γρήγορα τα εργοστάσια και τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Η βαρβαρότητα αυτής της αλλαγής δημιουργεί κοινωνικό κίνδυνο,

είπε ο Tavares, υπογραμμίζοντας επίσης την υπόσχεσή του να μην κλείσει εργοστάσια της Stellantis στην Ευρώπη.

Γενικά κρατάω τις υποσχέσεις που δίνω, αλλά πρέπει επίσης να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί,

είπε, αναφέροντας ιδιαίτερα το κόστος παραγωγής στην Ιταλία που είναι “σημαντικά υψηλότερο, μερικές φορές το διπλάσιο από αυτό σε εργοστάσια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως. λόγω των υπερβολικών τιμών της ενέργειας”.

Επιδεικνύοντας τη Ρώμη, όπου η κυβέρνηση εργάζεται για να μειώσει το βιομηχανικό κόστος, είπε:

Χρειάζεται λίγος χρόνος για να εφαρμοστούν τα μέτρα. Θα το συζητήσουμε ξανά στο τέλος του 2022.

Η Stellantis θα παρουσιάσει το νέο της μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο την 1η του Μάρτη.

Διάβασε επίσης

Έρευνα: Πότε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνονται καθαρότερα από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα;

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα