Τι είναι τέχνη; Ο καθένας μας απαντά στη συγκεκριμένη ερώτηση διαφορετικά, ανάλογα με το ποια πτυχή της τονίζεται και ο καλλιτέχνης Shl0ms θεωρεί πως το να ανατινάξει μια Lamborghini Huracan είναι μια μορφή τέχνης.

Μάλιστα θα πουλήσει 888 κομμάτια της Huracan όχι φυσικά, αλλά ως NFT. Καλώς ήρθες στο 2022!

Αν δεν έχει ξανακούσει τον όρο NFT θα σου πως πως προέρχεται από τα αρχικά της φράσης non-fungible token, που σημαίνει μη-ανταλλάξιμη μάρκα, με τη μάρκα να αντιστοιχεί σε ένα υποκατάστατο νομίσματος, όπως το Bitcoin. Σε αντίθεση όμως με το Bitcoin που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις περίπου σαν το κανονικά χρήμα, κάθε NFT είναι μοναδικό. Έστω με τεχνητό τρόπο καθώς, ουσιαστικά, πρόκειται για έναν κώδικα που λέει ότι σου ανήκει κάτι, π.χ ένα έργο τέχνης.

Έτσι, ένα έργο τέχνης μπορεί να δημιουργηθεί και να υπάρχει σε μία οθόνη όπως το τηλέφωνο, ο υπολογιστής ή το tablet σου. Και μπορεί να το δει, να το κάνει screenshot ή download ο καθένας. Κι αυτό γιατί το “νόημα” της NFT τέχνης έχει συμφωνηθεί πάνω στην αξία και την ιδιοκτησία, όχι στην “ουσία” του.

Παρότι ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να έχει στην κατοχή του ένα έργο ψηφιακής τέχνης, μόνο κάποιοι λίγοι εκλεκτοί μπορούν πράγματι να έχουν την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου έργου.

Τα NFTs, συνεπώς, αποτελούν ένα είδος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου του οποίου η ιδιοκτησία καταγράφεται σε ένα blockchain, που με τη σειρά του αποτελεί ένα είδος “λογιστικού βιβλίου” που υπάρχει online και στο οποίο καταγράφεται το σε ποιον ανήκει τι, παρόμοιο με τα είδη δικτύων που “κόβουν” τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin ή το Dogecoin.

Σύμφωνα με τον Shl0ms, η όλη δράση είναι μια γενικότερη κριτική της απληστίας και της βραχυπρόθεσμης απόδοσης της crypto κουλτούρας, με την πλειοψηφία των εσόδων να τα διαθέσει για την χρηματοδότηση δημοσίων έργων τέχνης.

Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει 24 ώρες, με το κάθε NFT να ξεκινά από περίπου 0,01 Ethereum, ή περίπου 23 ευρώ/26 δολάρια. Άλλα 111 NFT θα δωθούν στην ομάδα του καλλιτέχνη και θα χρησιμοποιηθούν για ένα επερχόμενο project.