Η Toyota έκανε γνωστό πως θα περιορίσει τη παραγωγή των εργοστασίων της στην Ιαπωνία έως και 20% κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, για να μειώσει την πίεση στους προμηθευτές της που αντιμετωπίζουν ελλείψεις από τσιπ και από άλλα ανταλλακτικά.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου από πλευράς πωλήσεων, σχεδιάζει να μειώσει την εγχώρια παραγωγή κατά περίπου 20% τον Απρίλιο, κατά περίπου 10% τον Μάιο και κατά περίπου 5% τον Ιούνιο.

Ο Πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda είπε αυτή την εβδομάδα στα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων της πως χωρίς ένα υγιές σχέδιο παραγωγής οι προμηθευτές της κινδύνευαν να “εξαντληθούν” και ότι η περίοδος Απριλίου-Ιουνίου θα ήταν “μια σκόπιμη περίοδος χαλάρωσης”.

Η Toyota σχεδιάζει κατά το φετινό οικονομικό έτος (Μάρτιος 2022 – Απρίλιος 2023) να σημειώνει νέο ρεκόρ παραγωγής, κατασκευάζοντας 11 εκατ. οχήματα, τονίζοντας ωστόσο ότι η επίτευξη του παραπάνω στόχου θα εξαρτηθεί από την επάρκεια των τσιπ.

Από τα 11 εκατομμύρια οχήματα που σκοπεύει να κατασκευάσει, τα 7,5 εκατομμύρια θα παραχθούν στο εξωτερικό και τα 3,5 εκατομμύρια θα κατασκευαστούν στην Ιαπωνία, αύξηση 25% και 15% αντίστοιχα, από το οικονομικό σχέδιο του 2021.

Στις σχετικές ειδήσεις η Honda δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10% σε δύο εργοστάσια της στην Ιαπωνία μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, εξαιτίας ελλείψεων σε τσιπ.