Λίγες ώρες πριν την έναρξη των ελεύθερων δοκιμών στην πίστα Jeddah Corniche Circuit, για το επερχόμενο GP της Σαουδικής Αραβίας, η Red Bull αποκάλυψε το πρόβλημα που προκάλεσε την διπλή εγκατάλειψη των μονοθεσίων της στο πρώτο αγώνα της σεζόν, με τον Max Verstappen και τον Sergio Perez να χάνουν πολύτιμους βαθμούς.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ομάδας, τα μονοθέσια της εμφάνισαν πρόβλημα με την αντλία καυσίμου, αλλά τελικά το πρόβλημα ήταν πιο περίπλοκο, με τον κινητήρα να μην τροφοδοτείται με καύσιμο λόγω έλλειψης πίεσης. Εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε ότι η RB18 παρουσίασε και στα δύο μονοθέσια της το φαινόμενο vapor lock, που είναι η μετατροπή του καυσίμου από υγρή μορφή σε αέριο.

Το E10 καύσιμο που χρησιμοποιούν φέτος όλα τα μονοθέσια, βάσει κανονισμών, έχει χαμηλότερο σημείο βρασμού και φαίνεται ότι οι γύροι πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας αύξησαν την θερμοκρασία του μονοθέσιου και κατ’επέκταση του καυσίμου μέσα στο ρεζερβουάρ, με αποτέλεσμα τον εξαερισμό του.

Και τα δύο μονοθέσια διέθεταν τη σωστή ποσότητα καυσίμου, αλλά ένα κενό αέρος (vacuum) εμπόδισε τις αντλίες να αντλήσουν καύσιμο και να τροφοδοτήσουν τον κινητήρα, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν.

Η Red Bull αναφέρει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσει αυτό το ζήτημα και δεν περιμένει να εμφανιστεί ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο, χωρίς να κάνει γνωστό τον τρόπο της επίλυση του προβλήματος.