Ο 46χρονος Hyoung Nam So, πρώην μάνατζερ της GM συνελήφθη στο Λος Άντζελες με την κατηγορία πως ζήτησε “μίζα” 5 εκατ. δολαρίων από έναν προμηθευτή ανταλλακτικών της Νοτίου Κορέας, προκειμένου να του εξασφαλίσει συμβόλαιο με την GM αξίας 35 εκατ. δολαρίων.

Ο So εργαζόμενος ως διευθυντής του τμήματος παγκόσμιας αλυσίδας αγορών και εφοδιαστικής αλυσίδας της General Motors, ζήτησε από τον προμηθευτή 5 εκατ. δολάρια σε μετρητά τον Οκτώβριο του 2015 και στα τέλη του Νοέμβρη η εταιρία του έδωσε 1 εκατ. δολάρια, ενώ πήρε επιπλέον 2,45 εκατ. δολάρια στα τέλη του Δεκέμβρη.

Παρότι ο προμηθευτής δεν είχε καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά, ο So συνέστησε στη GM να της δώσει το συμβόλαιο, όπως και έγινε. Το 2016 η GM κατάλαβε τι έγινε και μήνυσε τον So, ενώ προχώρησε και στην απόλυση του. Το 2017, πράκτορες από το τμήμα Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατάσχεσαν 3,19 εκατ. δολάρια του So, που τα είχε σε ένα ιδιωτικό θησαυροφυλάκιο στο Los Altos, χρήματα που δόθηκαν στις αρχές της Νοτίου Κορέας.

Ο So που στη συνέχεια εργάστηκε σε αντίστοιχες θέσεις για τις Nio, Canoo και Karma, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών, με την GM να δηλώνει πως:

Η General Motors δεν ανέχεται ούτε συγχωρεί τη διαφθορά ή τη δωροδοκία κανενός είδους. Η παράνομη συμπεριφορά που φέρεται εδώ είναι εντελώς ασυνεπής με τον κώδικα δεοντολογίας και τις εταιρικές μας πολιτικές. Έχουμε συνεργαστεί με την Εισαγγελία των ΗΠΑ για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία επιβεβαίωσε ότι η GM δεν είναι ούτε στόχος ούτε αντικείμενο της έρευνας.