Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικάνικης Ένωσης Πνευμόνων των ΗΠΑ, μια σημαντική στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σε ένα “καθαρό” δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές τις επόμενες δεκαετίας.

Η έκθεση αναφέρει πως εάν όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα που θα πουληθούν στις ΗΠΑ έως το 2035 είναι ηλεκτρικά και όλα τα νέα βαρέα οχήματα είναι ηλεκτρικά έως το 2040, και τα οχήματα αυτά φορτίζουν από ρεύμα που παράγεται χωρίς την καύση ορυκτών καυσίμων, η μείωση της ρύπανσης από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποτρέψει έως το 2050 έως και 110.000 πρόωρους θανάτους, ενώ παράλληλα θα αποφευχθούν 2,78 εκατ. κρίσεις άσθματος και 13,4 εκατ. χαμένες εργατοημέρες. Συνολικά, τα οφέλη για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την έκθεση, θα ανέλθουν σε 1,2 τρισ. δολάρια.

1Διάβασε ακόμη

ΗΠΑ: Θέλει το 50% των νέων αυτοκινήτων το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα

Η σταδιακή κατάργηση της καύσης ορυκτών καυσίμων από τους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας θα περιόριζε τους βασικούς ρύπους, όπως η αιθάλη, τα οξείδια του αζώτου που σχηματίζουν την αιθαλομίχλη, τις πτητικές οργανικές ενώσεις και το διοξείδιο του θείου που προέρχεται από τις απολήξεις των εξατμίσεων και τις καπνοδόχους των εργοστασίων.

Περισσότεροι από 4 στους 10 Αμερικανούς ζουν σε μέρος με ανθυγιεινά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων, με την ρύπανση αυτή να έχει συνδεθεί με καρκίνους, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και πνευμονικές παθήσεις. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά, η οποία μπορεί στη συνέχεια να τα επηρεάσει σε όλη τους τη ζωή.

2Διάβασε επίσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφεται ως επίσημη αιτία θανάτου για πρώτη φορά

Σύμφωνα με την έρευνα, οι έγχρωμοι Αμερικανοί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπνέουν αέρα με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε σύγκριση με τους λευκούς Αμερικανούς.

Τέλος η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα θα είχε σημαντικά οφέλη για όλες τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε αυτοκινητόδρομους, σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε λιμάνια, σε αποθήκες και σε διυλιστήρια.

3Διάβασε ακόμη

Έρευνα: Οι μισοί Αμερικανοί με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης λόγω της βενζίνης με μόλυβδο

Οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν επίσης έναν άλλο τύπο ρύπανσης, αυτόν που παράγουν τα ελαστικά και τα τακάκια των φρένων, με την έκθεση να επισημαίνει επίσης τα οφέλη για την υγεία από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή. Η θέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την ποιότητα του αέρα, επιταχύνοντας τη χημική αντίδραση που παράγει την αιθαλομίχλη και την ρύπανση που προκαλείται από τις πυρκαγιές.

Η έκθεση καταλήγει πως η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων από το ηλεκτρικό δίκτυο είναι απαραίτητη για τον καθαρισμό των μεταφορών, με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, τα σκούτερ και τα άλλα ελαφρά ηλεκτρικά οχήματα να μπορούν επίσης να μειώσουν σημαντικά τη ρύπανση από αέρια του θερμοκηπίου όταν αντικαθιστούν αυτοκίνητα.