ΗΠΑ: Οι κουζίνες αερίου είναι τόσο κακές για το περιβάλλον όσο 500.000 αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, oι κουζίνες με εστίες αερίου εκλύουν τόσο πολύ μεθάνιο στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα με μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα.

Οι ερευνητές του Στάνφορντ ανέλυσαν τα επίπεδα τόσο του μεθανίου όσο και των οξειδίων του αζώτου που παγιδεύουν τη θερμότητα σε εσωτερικούς χώρους, ρύπους που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, και εντόπισαν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες από το καθένα όταν εκλύεται από τις κουζίνες. Η μελέτη λαμβάνει χώρα τη στιγμή που γίνονται συζητήσεις για το εάν θα απαγορευθεί η χρήση φυσικού αερίου σε νέα κτίρια στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Οι κουζίνες αερίου συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου του πλανήτη και απελευθερώνουν στον εσωτερικό χώρο υψηλές ποσότητες ρύπων τους οποίους και αναπνέεις,

είπε ο εκπονητής της μελέτης Rob Jackson, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Stanford. Η κατάργησή τους στα νεόδμητα σπίτια έχει νόημα, είπε:

Διαφορετικά θα δημιουργήσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις επόμενες δεκαετίες.

Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, έχει περισσότερο από 80 φορές τη δυνατότητα υπερθέρμανσης του πλανήτη από το διοξείδιο του άνθρακα για τα πρώτα 20 χρόνια μετά την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο οι παλαιές όσο και οι νέες κουζίνες διαρρέουν την ίδια ποσότητα αερίου, με το 75% των εκπομπών να εκλύονται όταν οι κουζίνες ήταν κλειστές. Δεδομένου ότι περισσότερα από το ένα τρίτο των νοικοκυριών των ΗΠΑ ή 40 εκατομμύρια σπίτια διαθέτουν κουζίνες αερίου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι 2.6 εκατομμύρια τόνοι μεθανίου διαρρέουν σε εθνικό επίπεδο κάθε χρόνο, έχοντας το ίδιο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη με περίπου 500.000 αυτοκίνητα.

Αυτό είναι επιπλέον των 6,8 εκατομμυρίων τόνων CO2 που εκπέμπουν οι κουζίνες αερίου κατά τη χρήση, καθώς και περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι εκπομπών που διαρρέουν στην ατμόσφαιρα από τη χρήση και την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου σε 53 κουζίνες κατοικιών στην Καλιφόρνια και διαπίστωσε ότι ενώ oι κουζίνες είναι σε λειτουργία, τα επίπεδα των ρύπων μπορεί να υπερβούν τις ομοσπονδιακές οδηγίες έκθεσης εάν οι κουζίνες δεν διαθέτουν απορροφητήρες αερισμού ή δεν είναι ενεργοποιημένοι. Δεν είναι σαφές πόσο μεθάνιο προέρχεται από διαρροές σωλήνων και εξαρτημάτων, ατελή καύση του αερίου, τεχνικά χαρακτηριστικά της κουζίνας ή συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...