Ο Elon Musk βρίσκεται σε συνομιλίες με μεγάλες επενδυτικές εταιρίες, αλλά και ιδιώτες χρηματοδότες, σχετικά με την εξασφάλιση μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την εξαγορά του Twitter, ύψος 44 δισ. δολαρίων.

Οι κινήσεις αυτές του Musk γίνονται προκειμένου να δεσμεύσει όσο το δυνατόν λιγότερο μέρος της περιουσίας του στην αναφερόμενη συμφωνία εξαγοράς, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις πρωτοβουλίες του. Ο Musk είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 256 δισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του συνδέεται με μετοχές της Tesla. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Musk αποκάλυψε ότι πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 8,5 δισ. δολαρίων, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του Twitter.

Η νέα χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει μέσω προνομιακού ή κοινού μετοχικού κεφαλαίου, θα μπορούσε να μειώσει το ποσό της οικονομικής ρευστότητας των 21 δισ. δολαρίων που ο Musk έχει δεσμευτεί να καταβάλει για την παραπάνω αναφερόμενη εξαγορά, όπως επίσης και μία δανειοδότηση που εξασφάλισε με εγγύηση της μετοχές του στην Tesla.

Οι τράπεζες που συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα για τη διάθεση δανείων 13 δισ. δολαρίων επί τη βάσει των επιχειρηματικών επιδόσεων του Twitter, δίστασαν να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ρευστότητα για την εξαγορά του Musk, με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο οικονομικής ρευστότητας του Twitter.

Ο Musk δέσμευσε επίσης, μερικές από τις μετοχές του στην Tesla σε τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσει δανειοδότηση 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία. Ο ίδιος ίσως επιδιώκει να αντισταθμίσει διαφορετικά το οικονομικό ύψος του παραπάνω δανείου, επί τη βάσει του νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότησή της.

Μεγάλοι επενδυτές, όπως ιδιωτικές εταιρίες κεφαλαίου, εταιρίες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και πλούσιοι επενδυτές συνομιλούν με τον Musk σχετικά με την προσφορά χρηματοδότησης προνομιακού μετοχικού κεφαλαίου για την ίδια εξαγορά.

Ο τύπος αυτός χρηματοδότησης θα τους δίνει μία συγκεκριμένη απόδοση από το Twitter, κατά τον ίδιο τρόπο, που ένα ομόλογο ή ένα δάνειο αποδίδει κέρδη επί τη βάσει συγκεκριμένου επιτοκίου, με την απόδοση να αυξάνεται ανάλογα με τη μετοχική αξία της εταιρίας.

Η Apollo Global Management Inc και η Ares Management Corp είναι μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών κεφαλαίου που συνομιλούν με τον Musk για την διάθεση χρηματοδότησης. Ο ίδιος δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το αν θα συνεργαστεί με άλλους για την εξασφάλιση του ποσού χρηματοδότησης της συμφωνίας, ενώ δεν επιδιώκει επί του παρόντος, να χρεωθεί περισσότερο για το Twitter.

Ο Musk συνομιλεί επίσης με μερικούς από τους μεγαλύτερους μετόχους του Twitter σχετικά με την πιθανότητα εισαγωγής του ποσοστού των μετοχών τους στη συμφωνία αντί της εξαργύρωσης του. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Twitter και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Jack Dorsey εξετάζει το αν θα έχει συμμετοχή.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν και μεγάλες επενδυτικές εταιρίες όπως η Fidelity. Ο Musk έκανε μία ανάρτηση στο Twitter δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές. Οι πηγές μίλησαν ανώνυμα, καθώς το ζήτημα είναι εμπιστευτικό.