Από σήμερα οι γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν στην Σαουδική Αραβία

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, οι γυναίκες μπορούν να οδηγούν νόμιμα στη Χώρα, μιας και τερματίστηκε και επίσημα η πολιτική που τις απαγόρευε να οδηγούν. Την ίδια στιγμή όμως, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πληθώρα περιορισμών υπό την κηδεμονία ανδρών συγγενών τους, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες επιφανείς ακτιβίστριες έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Ελεύθερες να οδηγούν δίχως την κηδεμονία των ανδρών είναι από τα μεσάνυχτα οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία, καθώς το υπερσυντηρητικό βασίλειο έθεσε τέλος στην σχετική απαγόρευση.

Λίγο μετά την αλλαγή της ημέρας οι πρώτες γυναίκες οδηγοί έκαναν την πανηγυρική εμφάνισή τους στο δρόμους της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις άνδρες συγγενείς τους κάθισαν στην θέση του συνοδηγού για να δείξουν πως αποδέχονται και υποστηρίζουν την αλλαγή.

Έως σήμερα η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγόρευε την οδήγηση σε γυναίκες, υποχρεώνοντάς τες είτε να εξαρτώνται από συγγενείς τους είτε να προσλαμβάνουν άνδρες οδηγούς για τις μετακινήσεις τους – κάτι που ήταν αδύνατο για τα μικρομεσαία και φτωχά στρώματα.

Η διαφορά είναι ότι πλέον όταν θέλω να βγω έξω το μόνο που έχω να κάνω είναι να μπω στο δικό μου αμάξι. Δεν χρειάζεται να περιμένω πλέον για τον σοφέρ ή τον άντρα μου ή τον πατέρα μου να με πάνε. Είναι τώρα πολύ πιο εύκολο για εμένα. απλά μπαίνω στο δικό μου αυτοκίνητο και πηγαίνω όπου χρειάζεται να πάω,

λέει μια κοπέλα.

Πλέον αυτό θα επιτρέπεται, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι θα χρειάζεται η απαραίτητη βοήθεια από άνδρα, σύζυγο ή πατέρα, για να γίνει πράξη. Άλλωστε ακόμα η αντρική έγκριση είναι απαραίτητη για την έκδοση διαβατηρίου στις γυναίκες και για να παντρευτούν.

Ο τερματισμός της απαγόρευσης αποφασίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του νέου διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για αναμόρφωση της κοινωνίας. Στις αρχές Ιουνίου οι Αρχές άρχισαν να εκδίδουν διπλώματα οδήγησης για γυναίκες.

Ωστόσο, η αλλαγή ήλθε υπό τη σκιά της σύλληψης επιφανών ακτιβιστριών που έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών στην Σαουδική Αραβία και είχαν πρωτοστατήσει στις προσπάθειες για την άρσης της απαγόρευσης στην οδήγηση.

Οκτώ πρόσωπα παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία. Ορισμένες κρατούνται επί περισσότερο από έναν μήνα δίχως απαγγελία κατηγοριών ενώ ενδέχεται να παραπεμφθούν σε αντιτρομοκρατικό δικαστήριο που θα μπορεί να επιβάλει έως και 20ετή κάθειρξη.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει μάλιστα πως φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τις κρατούμενες ως προδότες και επίδοξες κατασκόπους. Αναλυτές δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN πως οι συλλήψεις αποσκοπούσαν στο να μην πιστωθεί στις ακτιβίστριες η άρση της απαγόρευσης.

Μολονότι οι γυναίκες δικαιούνται να οδηγούν στην Σαουδική Αραβία, το βασίλειο, που ασπάζεται μια από τις συντηρητικότερες εκδοχές του σουνιτικού ισλάμ έχει ακόμα ένα από τα πιο περιοριστικά νομικά πλαίσια στον κόσμο. Οι γυναίκες χρειάζονται την συγκατάθεση ανδρών κηδεμόνων τους προκειμένου να εργαστούν, να σπουδάσουν, να παντρευτούν ή να ταξιδεύσουν, μεταξύ άλλων. Συνήθως κηδεμόνες είναι ο πατέρας ή ο σύζυγός τους, όμως τον ρόλο μπορούν να αναλάβουν ο αδελφός ή ακόμα και ο γιός τους.

Είμαι χαρούμενος που βλέπω τις γυναίκες στη χώρα μου να οδηγούν. Πιθανότατα για κάποιες χρειαζόταν, ειδικά όσες δεν είχαν αδέρφια για να τις βοηθήσουν. Αυτό είναι καλό πράγμα και ελπίζω ότι ο κόσμος θα το αποδεχθεί και θα συνηθίσει τις γυναίκες οδηγούς,

λέει ένας κάτοικος του Ριάντ.

Η προσπάθεια για το δικαίωμα των γυναικών στην οδήγηση άρχισε το 1990, όταν ομάδα ακτιβιστριών συνελήφθη ενώ οδηγούσε στην πρωτεύουσα Ριάντ. Οι προσπάθειες των γυναικών αναζωπυρώθηκαν το 2008 και εν συνεχεία μεταξύ 2011 και 2014, με «όπλο» την κοινωνική δικτύωση.

Εκτιμάται ότι στις 2.000 ανέρχεται ο αριθμός των γυναικών που έχουν από τις αρχές του μήνα λάβει διπλώματα οδήγησης στη, έχοντας πρώτα πραγματοποιήσει τα απαραίτητα μαθήματα. Ωστόσο ορισμένες ακριβίστριες που έδωσαν μάχες για την εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος παραμένουν στη φυλακή.

Ήδη σε 5 μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν ανοίξει σχολές οδηγών για γυναίκες. Όσες έχουν ήδη δίπλωμα από το εξωτερικό θα μπορέσουν να το αλλάξουν με σαουδαραβικό.

Δύο με τρία εκατομμύρια νέες οδηγοί θα βγουν στους δρόμους και οι πωλήσεις οχημάτων θα αυξηθούν, τονώνοντας την οικονομία της χώρας που έχει δεχτεί πλήγμα από την πτώση στη τιμή του πετρελαίου.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Onvo: Η νέα μάρκα ηλεκτρικών της Nio, πρώτο μοντέλο “αντίπαλος” του Tesla Model Y

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, επιβεβαίωσε ότι η εταιρία του ετοιμάζει μια ένα υπο-μάρκα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία θα ονομάζεται Onvo...

Ουάσιγκτον: Αντιμέτωποι με περιοριστές ταχύτητας οι οδηγοί που παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας

Οι αρχές της Ουάσιγκτον αποφάσισαν να επιτρέψουν την τοποθέτηση περιοριστών ταχύτητας στα αυτοκίνητα των οδηγών εκείνων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας. Σύμφωνα...

Η κινεζική Chery συζητά με την Ιταλία για εργοστάσιο

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery στο πλαίσιο των προσπαθειών της πρώτης να προσελκύσει μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, εκτός της...
Autoblog.gr