Στο Concorso d’Eleganza, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Villa d’Este, η οποία βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Κόμο στην Ιταλία, η Zagato αποκάλυψε την Mostro Barchetta, για την κατηγορία Concept Cars and Prototypes. Το αυτοκίνητο είναι το πρώτο από τα πέντε που θα κατασκευάσει η Zagato, με τον ιδιοκτήτη να το έχει ήδη πάρει στην κατοχή του.

Το πλήρες όνομα του αυτοκινήτου είναι Mostro Zagato Barchetta Powered by Maserati και είναι κατασκευασμένο σε μόνοκοκ carbon πλαίσιο με σύνθετη δομή για το πλαίσιο του παρμπρίζ. Στο πίσω μέρος υπάρχει χαλύβδινο υποπλαίσιο που υποστηρίζει το ρεζερβουάρ, την εξάτμιση, την πίσω ανάρτηση και το διαφορικό.

To αυτοκίνητο είναι σχεδιασμένο από τον Norihiko Harada, αντιπρόεδρο σχεδιασμού της Zagato και η έμπνευσή του προέρχεται από τα ταχύπλοα και τις αγωνιστικές barchetta του παρελθόντος της Maserati, όπως η Maserati 450S Coupe Zagato, ενώ ο πρόεδρος της Zagato, Andrea Zagato είπε:

Αποφασίσαμε το όνομα του έργου εμπνεόμενοι από την πρώτη αντίδραση του Sir Stirling Moss, ο οποίος είπε: “Όμορφο σαν τέρας” όταν είδε για πρώτη φορά τη Maserati Coupe. Είναι οξύμωρο από μόνο του, που εκφράζει καλά την ένωση ανάμεσα στη βάναυση δύναμη και τη φιλοσοφία της ομορφιάς.

Μηχανικά, διατίθεται με μια επιλογή κινητήρων της Maserati, όπως o 4,2 λίτρων V8 κινητήρας απόδοσης 420 ίππων και ο 3,0 λίτρων V6 twin-turbo κινητήρας απόδοσης 620 ίππων. Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο εμπρός μέρος, αλλά πίσω από τον εμπρός άξονα, και λέγεται ότι παρέχει κατανομή βάρους 50-50, ενώ ολόκληρο το αυτοκίνητο ζυγίζει μόλις 1.200 κιλά.

Το εξατάχυτο σειριακό κιβώτιο είναι τοποθετημένο στο μπλοκ κινητήρα. Η ανάρτηση διαθέτει διπλά ψαλίδια εμπρός και πίσω, με pushrod ελατήρια και αμορτισέρ. Για την πέδηση φροντίζουν οι αγωνιστικές εξαπίστονες δαγκάνες της AP στον εμπρός άξονα, με τις πίσω να είναι τετραπίστονες, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρονικός έλεγχος της πρόσφυσης (ESP).