Από χθες, Παρασκευή, οι οδηγοί επιβατικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία έχουν περιορισμό αγοράς 50 λίτρων καυσίμου την ημέρα στα πρατήρια καυσίμων που ανήκουν στην ουγγρική MOL και την Αυστριακή OMV. Αυτό το μέτρο έρχεται σε μια κίνηση αποφυγής διαταραχών που προκαλούνται από το κρατικό πλαφόν που έχει επιβληθεί στις τιμές των καυσίμων.

Η ανακοίνωση της MOL μείωσε στο μισό το προηγούμενο όριο που υπήρχε κατά τον ανεφοδιασμό, ενώ η OMV ανέφερε ότι το όριο των 50 λίτρων ισχύει μόνο για καύσιμα που είναι κάτω από το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν τον Νοέμβριο για να προστατεύσει τον πληθυσμό από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο τελευταίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, με το πλαφόν να διαρκεί έως τον Οκτώβριο.

Η MOL, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων της χώρας, ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση του ανώτατου ορίου τιμών που καθόριζε τη λιανική τιμή τόσο για τη βενζίνη 95 οκτανίων όσο και για το πετρέλαιο, το οποίο είναι στα 480 φιορίνια (€1,20) το λίτρο.

Η κυβέρνηση έχει περιορίσει το ανώτατο όριο σε αυτοκίνητα με ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας, μια κίνηση που έχει προκαλέσει σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.