Στις 28 Ιουνίου του 2018 η Nio λάνσαρε στην αγορά το ES8 και ταυτόχρονα άρχισε να προσφέρει την υπηρεσία ανταλλαγής μπαταριών (battery swap). Τέσσερα χρόνια μετά, η κινέζικη εταιρία ανακοίνωσε ότι στις 4 Ιουλίου του 2022 και τοπική ώρα 20:39.13, οι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών της πραγματοποίησαν το 10.000.000στό swap, όταν μόλις πριν 7 μήνες το νούμερο αυτό ήταν στα 4 εκατομμύρια.

Πιο συγκεκριμένα, η ανταλλαγή-ορόσημο έγινε σε ES8 στο Power Swap Station που βρίσκεται στο Shanghai Hongqiao VEG Creative Park. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Nio χρειάστηκε περίπου 29 μήνες για να φτάσει το 1 εκατομμύριο ανταλλαγές μπαταριών.

Με περισσότερα αυτοκίνητα και σταθμούς στη διάθεση των πελατών, η μετάβαση από το 1 εκατομμύριο στα 9 εκατομμύρια χρειάστηκε περίπου 20 μήνες, ενώ το τελευταίο εκατομμύριο ήρθε μόλις σε ένα μήνα ή περίπου ένα swap κάθε 2,8 δευτ.

Μέχρι σήμερα, η Nio έχει σε λειτουργία 999 σημεία, ενώ μέχρι το 2025 θέλει να ξεπεράσει τους 3.700 σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών, με την κινέζικη εταιρία να είναι η μοναδική εταιρία που διαθέτει τέτοιους σταθμούς.

O Power Swap Station 2.0, o πρώτος σταθμός ανταλλαγής μπαταριών μαζικής παραγωγής στον κόσμο, επιτρέπει στο όχημα να μπει αυτόματα στο σταθμό, με την αλλαγή της αφόρτιστης μπαταρίας του αυτοκινήτου με μια νέα, φορτισμένη, να ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 3 λεπτά και να είναι δωρεάν για τους νέους κατόχους της Nio.

Όσοι διαθέτουν μεταχειρισμένα μοντέλα Nio χρεώνονται με βάση πόσες κιλοβατώρες ενέργειας χρειάζονται από τη νέα τους μπαταρία. Για παράδειγμα, εάν βγάλουν μια παλιά μπαταρία με 20% (20 kWh), θα πληρώσουν το υπόλοιπο των επιπλέον 80 kWh που χρειάζονται για μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία 100 kWh, η οποία μπορεί να κοστίσει μόλις 8 ευρώ.

Κάθε Power Swap Station 2.0 διαθέτει 239 αισθητήρες και τέσσερα συνεργαζόμενα συστήματα υπολογιστικού νέφους που μεγιστοποιούν την εφαρμογή τεχνολογιών οπτικής αναγνώρισης. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να ολοκληρώσουν μια ανταλλαγή μπαταριών με ένα μόνο κλικ, ενώ παραμένουν στο αυτοκίνητο τους. Το σύστημα είναι ικανό να ολοκληρώνει έως και 312 ανταλλαγές μπαταριών ανά ημέρα.