Η Alpine παρουσίασε σήμερα την ηλεκτρική έκδοση του A110, την οποίο ονομάζει E-ternite. Το αυτοκίνητο δεν είναι έκδοση παραγωγής, αλλά αποτελεί ένα “κινητό εργαστήριο τεχνολογίας” για το μέλλον της εταιρίας, το οποίο δεν αργεί. Το ντεμπούτο του αυτοκινήτου θα γίνει στο επικείμενο Γαλλικό GP, που πραγματοποιείται στην πίστα του Paul Ricard.

Το A110 E-ternite είναι το πρώτο μοντέλο της γαλλικής εταιρείας που “ηλεκτρίζεται”, με το πρωτότυπο να έχει ανοιχτή οροφή, κάτι που μας δείχνει τις δυνατότητες των ηλεκτρικών μοντέλων που ετοιμάζει η Alpine.

Μηχανικά, το αυτοκίνητο δεν διαθέτει τίποτα από το σημερινό αυτοκίνητο με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, και στην θέση τους έχουν τοποθετηθεί οι μπαταρίες. Αυτές είναι οι ίδιες με του νέου ηλεκτρικού Megane E-Tech, με την χωρητικότητα της να είναι 60 kWh.

Το πακέτο των μπαταριών ζυγίζει 392 και αποτελείται από 12 πακέτα. Οι “θήκες” των μπαταριών είναι ειδικά σχεδιασμένες για να τοποθετηθούν στην πλατφόρμα του αυτοκινήτου, όπου με αυτόν τον τρόπο επιτεύχθηκε κατανομή μαζών 42/58 (εμπρός/πίσω), ήτοι η ίδια σχεδόν αναλογία με το βενζινοκίνητο Α110.

Τα 4 πακέτα είναι τοποθετημένα μπροστά και τα 8 στο πίσω μέρος, με το συνολικό βάρος του A110 E-ternite να έχει αυξηθεί κατά μόλις 258 κιλά, φτάνοντας τα 1.378 κιλά. Η κίνηση έρχεται από έναν ηλεκτροκινητήρα 178 kW (242 άλογα) και 300 Nm, τοποθετημένο στον πίσω άξονα, με την Alpine να ανακοινώνει ότι η αυτονομία του A110 E-ternite είναι 420 χλμ.

Για το 0-100 χλμ/ώρα, το αυτοκίνητο χρειάζεται 4,5 δευτ., το 0-1.000 μέτρα σε 23,7 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 250 χλμ./ώρα. H γεωμετρία της ανάρτησης δεν έχει επηρεαστεί, με τα αμορτισέρ να είναι της Ohlins, αλλά υπάρχουν νέες ρυθμίσεις.

Κλείνοντας, το A110 E-ternite διαθέτει μια σημαντική καινοτομία. Ο λόγος για την αφαιρούμενη οροφή, η οποία είναι ενσωματωμένη στη δομή του αυτοκινήτου, με τους μηχανικούς της Alpine να έχουν υιοθετήσει μια απλή και ελαφριά λύση, χωρίς να επηρεάζεται η ακαμψία του πλαισίου του αυτοκινήτου. Έτσι, η οροφή αποτελείται από δύο στελέχη, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο carbon.