Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Mercedes-AMG παρουσίασε το Project One concept στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης και σήμερα η γερμανική εταιρία έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε η παραγωγή του hypercar της. Το γρηγορότερο αυτοκίνητο δρόμου που έφερε ποτέ το τρίκτινο αστέρι καθυστέρησε λόγω προβλημάτων ανάπτυξης, ώστε ο 1,6 λίτρων turbo V6 κινητήρας -με προέλευση από την F1- να πληροί τους κανονισμούς εκπομπών ρύπων και θορύβου.

1

Η παραγωγή της Mercedes-AMG One θα περιοριστεί σε 275 αυτοκίνητα και θα κατασκευάζονται στο χέρι σε 16 σταθμούς συναρμολόγησης και δοκιμών, σε ένα ειδικό εργοστάσιο στο Coventry του Ηνωμένου Βασιλείου.

2

Οι εργασίες ξεκινούν με το carbon μονοκόκ πλαίσιο και την κατασκευή του carbon αμαξώματος, με τους ειδικούς παραγωγής της Mercedes να διασφαλίζουν στη συνέχεια ότι κάθε πάνελ ταιριάζει και ότι η ύφανση των carbon μερών είναι τέλεια. Έπειτα, τα εξωτερικά πάνελ αποσυναρμολογούνται και βάφονται στο χέρι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κάθε πελάτη.

3

Μηχανικά, το Mercedes-AMG One φορά ένα υβριδικό σύνολο, που συνδυάζει τον 1.600αρη turbo κινητήρα από τα μονοθέσια της Formula 1 και 4 ηλεκτροκινητήρες. Η συνολική του απόδοση ανέρχεται στα 1.063 άλογα, με τα 574 εξ’αυτών να προέρχονται από τον 1.6-λίτρων V6 (μονού) turbo κινητήρα εσωτερικής καύσης και να δίνουν κίνηση αποκλειστικά στους πίσω τροχούς. Η τουρμπίνα του κινητήρα σηκώνει έως 3,5 bar πίεση, με τον κινητήρα να έχει όριο περιστροφής τις 11.000 σ.α.λ και να αποδίδει τα 574 άλογα στις 9.000 σ.α.λ.

4Διάβασε αναλυτικά

Επίσημο: Η έκδοση παραγωγής του Mercedes-AMG One με 1.063 άλογα

Η MGU-K, ο ηλεκτροκινητήρας στον στρόφαλο, αποδίδει 163 άλογα, οι δύο ηλεκτροκινητήρες (MGU-FL/MGU-FR) στον μπροστινό άξονα αποδίδουν 326 άλογα, με τον ηλεκτροκινητήρα στο turbo (MGU-H) να αποδίδει 122 άλογα. Η AMG υπόσχεται ότι αυτό το setup εξαλείφει εντελώς το turbo lag, με την απόκριση στις εντολές του γκαζιού να είναι ταχύτερη απ’ότι σε έναν ατμοσφαιρικό V8.

Το τετρακίνητο μοντέλο ζυγίζει 1.695 κιλά και κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 2,9 δευτερόλεπτα, τα 0-200 χλμ/ώρα σε 7 δευτερόλεπτα, τα 0-300 χλμ/ώρα σε 15,6 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 352 χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση ανακοινώνεται στα μόλις 8,7 λίτρα/100 χλμ και οι εκπομπές CO2 στα 198 γρ/χλμ, στον κύκλο μέτρησης WLTP.