Rally Acropolis 2022, Ημέρα 3η: O Neuville στη πρώτη θέση

Σχετικά άρθρα

WRC: Τέλος ο Breen από την M-sport Ford

Η M-Sport Ford WRT ανακοίνωσε σήμερα την λήξη του...

WRC: O Ogier θα τρέξει σε όλους τους εναπομείναντες αγώνες

Μπορεί οι υποχρεώσεις του Sebastian Ogier στο παγκόσμιο πρωτάθλημα...

Δραματική αποδείχθηκε η σημερινή, τρίτη μέρα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, που ολοκληρώθηκε με πλήρη ανατροπή στη γενική κατάταξη του αγώνα. Η Hyundai, όπως αναμενόταν, αντεπιτέθηκε, και μάλιστα κατάφερε να δρέψει τους καρπούς αυτής της επιλογής της, με τους Thierry Neuville, Ott Tanak και Dani Sordo να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, μόλις τρεις ειδικές διαδρομές πριν από τη ράμπα του τερματισμού.

Οι σκληρές, τεχνικές ειδικές του σημερινού σκέλους καταπόνησαν και πάλι πληρώματα και αυτοκίνητα. Το “Ράλλυ των Θεών” δεν ήταν, άλλωστε, ποτέ απλή υπόθεση. Στη δυσκολία του οδοστρώματος προστέθηκε η υψηλή -ακόμα και πάνω από τους 35ο C- θερμοκρασία στις περιοχές του αγώνα, στοιχεία που συνδυαστικά έφεραν ανθρώπους και μηχανές στα όριά τους – ιδιαίτερα τα υβριδικά συστήματα των αυτοκινήτων Rally1. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως πολλοί οδηγοί έκαναν πολύ σύντομες ή καθόλου δηλώσεις μετά το πέρας των ειδικών διαδρομών, ώστε να μην παραμείνουν σε στάση, θέλοντας να επιτύχουν ταχύτερα ψύξη στα υδραυλικά και ηλεκτρικά συστήματα των αυτοκινήτων τους.

Η μέρα ξεκίνησε με την αντεπίθεση των Hyundai, και συγκεκριμένα με τον Ott Tanak αποφασισμένο να κερδίσει θέσεις στη γενική κατάταξη του αγώνα, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη ειδική διαδρομή της ημέρας και μεγαλύτερη του Ράλλυ (Πύργος, 33,20 χλμ.). Ο Sebastien Loeb, από την πλευρά του, κινήθηκε γρήγορα, κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή ακόμα και μετά το τέλος της δεύτερης ε.δ. του σκέλους (Περιβόλι 1), όμως η τύχη δεν ήταν μαζί του, αφού αμέσως μετά, στην απλή διαδρομή, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει εξαιτίας προβλήματος στον ιμάντα του δυναμό.

Αποτελέσματα

Όλα τα πληρώματα αντιμετώπισαν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα. Ένα κλατάρισμα στην ε.δ. 9 (Περιβόλι 1) έβαλε φρένο στην πορεία του Pierre-Louis Loubet, που με τις επιδόσεις του κέρδισε τις εντυπώσεις στο χθεσινό σκέλος. Στην ίδια ειδική διαδρομή ο Kalle Rovanpera είχε μια έξοδο προκαλώντας ζημιά στο πίσω μέρος του αμαξώματος του Yaris, αλλά, κυρίως, χάνοντας περισσότερα από 6 λεπτά. Ο Esapekka Lappi, από την πλευρά του, έχασε την ελπίδα διεκδίκησης μίας θέσης στο βάθρο, έπειτα από πρόβλημα στην αντλία καυσίμου στην ε.δ. 12 (Περιβόλι 2) και την αναπόφευκτη εγκατάλειψη στην απλή διαδρομή.

Αντίθετα, ο καλός ρυθμός και οι σωστές επιλογές στησίματος και ελαστικών ωφέλησαν τον Thierry Neuville, που τέθηκε επικεφαλής μετά την ε.δ. 9 και κατάφερε να παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος της ημέρας, χάρη σε τρεις ταχύτερους χρόνους σε διαδοχικές ειδικές διαδρομές. Σε απόσταση 27,9 δλ. από την κορυφή αναρριχήθηκε χάρη στην οδηγική του συνέπεια -και παρά κάποια προβλήματα με το διαφορικό- ο Ott Tanak, ακολουθούμενος από τον Dani Sordo. Ο Ισπανός μπορεί να μην ήταν από τους ταχύτερους στον αγώνα, αλλά με τη σταθερότητα που τον χαρακτηρίζει βρέθηκε στο τέλος της ημέρας να φλερτάρει για ακόμα μία φορά με το βάθρο, εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη του Lappi. Αυτό δε σημαίνει πως μπορεί να επαναπαυτεί, αφού σε απόσταση μόλις 7,1 δλ. ακολουθεί ο Elfyn Evans με το Toyota GR Yaris. Πολύ πιο πίσω ως προς τη διαφορά χρόνου βρίσκονται οι Pierre-Louis Loubet, Craig Breen (αμφότεροι με Ford) και Takomoto Katsuta (Toyota). Στις κυριότερες εγκαταλείψεις της ημέρας συμπεριλαμβάνονται και αυτές των Gus Greensmith και Ιορδάνη Σερδερίδη, αμφότερων με Ford Puma Rally1.

Στην κατηγορία WRC 2, ο Emil Lindholm κατάφερε να διατηρηθεί στην κορυφή, έχοντας μάλιστα και μια διαφορά ασφαλείας. Η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Teemu Suninen, ο οποίος στην τελευταία ειδική αναγκάστηκε να εγκαταλείψει από πρόβλημα στην αντλία καυσίμου. Έτσι, ο Nikolay Gryazin σκαρφάλωσε δεύτερος, μπροστά από τον Yohan Rossel, ο οποίος έχασε χρόνο από ένα κλαταρισμένο ελαστικό. Τις εντυπώσεις κέρδισε ο Αλέξανδρος Τσουλόφτας, ο οποίος με σταθερό ρυθμό κατάφερε να αναρριχηθεί στην 4η θέση της κατηγορίας.

Τα highlights

Στην άτυπη ελληνική κατάταξη, ο Λάμπρος Αθανασούλας με τον Νίκο Ζακχαίο (Hyundai i20 N) παραμένουν στην πρώτη θέση, καταβάλλοντας ωστόσο μεγάλη προσπάθεια, εξαιτίας προβλήματος που αντιμετωπίζει στο πόδι ο Έλληνας οδηγός. Οι Βασίλης και Γιάννης Βελάνης (Skoda Fabia Rally evo), ακολουθώντας τη δική τους στρατηγική, βρίσκονται μία θέση πίσω, ενώ την (ελληνική) τριάδα συμπληρώνουν οι Νώντας Καρανικόλας-Γιώργος Κακαβάς με το Ford Fiesta Rally3. Ανάμεσα στις σημαντικότερες εγκαταλείψεις της ημέρας συγκαταλέγονται αυτές των Γιώργου Κεχαγιά-Δημήτρη Σαΐνη και Χρυσόστομου Καρέλλη-Λεωνίδα Μαχαίρα, από πρόβλημα στην πεταλούδα γκαζιού και έξοδο, αντίστοιχα.

Στο JWRC η μάχη μαίνεται, με τον Robert Virves να παραμένει στην κορυφή της κατάταξης, αλλά τον Βρετανό Jon Armstrong να μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά σημαντικά. Στο θεσμό των μελλοντικών Πρωταθλητών του WRC, με τους συμμετέχοντες να οδηγούν Ford Fiesta Rally3, ο τίτλος κρίνεται στα ελληνικά χώματα, και είναι λογικό ότι η αγωνία χτυπάει κόκκινο για τους δύο διεκδικητές του τίτλου. Ο Ιρλανδός William Creighton συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Η αυριανή, τελευταία ημέρα του αγώνα μπορεί φαινομενικά να είναι η μικρότερη (45,06 αγωνιστικά χιλιόμετρα), αλλά παραμένει το ίδιο απαιτητική. Άλλωστε, ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, παρά μόνο φτάνοντας στη ράμπα του τερματισμού.

Δηλώσεις

#69 Kalle Rovanpera / Jonne Halttunen

Είμαστε συγκεντρωμένοι. Η σημερινή μέρα χαρακτηρίστηκε από ένα λάθος. Αν το είχαμε αποφύγει, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κάποιους βαθμούς. Θα προσπαθήσουμε, αλλά δεν πιστεύω πως έχουμε ελπίδες για βαθμούς στην Power Stage. Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε σε επίπεδο ταχύτητας.

#8 Ott Tanak / Martin Jarveoja

Ήμουν λίγο απογοητευμένος, επειδή είχαμε κάποια προβλήματα τα οποία έκοψαν το ρυθμό μας. Αλλά δεν εγκαταλείψαμε. Η ομάδα κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσει το αυτοκίνητο αξιόμαχο. Δεν πιστεύω πως ο Thierry θα μου παραχωρήσει τη θέση του. Είναι υπερβολή να ζητήσω κάτι τέτοιο….

#11 Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe

Η ταχύτητά μας ήταν εντάξει. Έπρεπε να διαχειριστώ τα ελαστικά μου. Αντιμετώπισα κάποια μικρά προβλήματα με το αυτοκίνητο και αγχώθηκα, αλλά τελικά βρισκόμαστε εδώ. Το πρόβλημα στην υβριδική μονάδα ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με των υπολοίπων. Στόχος είναι να ανεβούν τα τρία Hyundai στο podium.

#33 Elfyn Evans Scott Martin

Αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με το υβριδικό σύστημα στο ξεκίνημα της ΕΔ13 και χρειάστηκε να το επανεκκινήσουμε. Το απόγευμα ήταν καλύτερο, οι χρόνοι μας βελτιώθηκαν. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση για να διεκδικήσουμε μία θέση στο podium.

#18 Takamoto Katsuta / Aaron Johnston

Προσπαθούμε να βρούμε κάτι. Δεν αισθάνομαι άνετα με το αυτοκίνητο. Δεν είναι εύκολο. Ακόμα και να μείνουμε στο δρόμο είναι δύσκολο. Αλλά βρισκόμαστε εδώ και πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι για την αυριανή μέρα. Αυτές οι θερμοκρασίες καταπονούν σώμα και αυτοκίνητο.

#42 Craig Breen / Paul Nagle

Περίεργο που δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα σήμερα. Είναι λυπηρό αυτό που συνέβη χθες. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ήταν τρελή. Δε θα έχουμε άσχημη σειρά εκκίνησης και τα πράγματα θα είναι καλύτερα αύριο.

#6 Dani Sordo / Candido Carrera

Ήμουν κάπως καλύτερος σήμερα. Όχι πραγματικά γρήγορος, αγχωμένος να μην κάνω κάποιο λάθος, γιατί θα είναι τέλειο να κάνουμε το “1-2-3”. Τα ελαστικά μου ήταν σε κακή κατάσταση και αντιμετώπισα πρόβλημα με την υβριδική μονάδα, αλλά καταφέραμε να γυρίσουμε πίσω.

#7 Pierre-Louis Loubet / Vincent Landais

Ήταν πολύ δύσκολο το απόγευμα. Αντιμετωπίζαμε μικρά προβλήματα όλη την ώρα. Κάποια στιγμή είχα το νου μου στον κινητήρα και έχασα τα φρένα, με αποτέλεσμα να βγω από το δρόμο. Πίστευα πως θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα φοβερό αποτέλεσμα σε αυτό το ράλλυ. Αλλά με το κλατάρισμα χάσαμε την ευκαιρία. Αύριο θα πιέσουμε ώστε να πάρουμε την καλύτερη δυνατή θέση.

#20 Andreas Mikkelsen / Torstein Eriksen

Το ευχαριστηθήκαμε σήμερα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Οι ειδικές ήταν όμορφες, σκληρές και πολύ μακριές. Είχε πολλή ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο, ήταν δύσκολο για ανθρώπους και μηχανές.

#21 Yohan Rossel / Valentin Sarreaud

Είχα ένα κλατάρισμα στην πρώτη ειδική του δεύτερου loop. Ο Sunninen αντιμετώπισε πρόβλημα και τώρα εγώ είμαι στο βάθρο. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το Πρωτάθλημα, παρόλο που σήμερα είχαμε καλό ρυθμό.

#23 Nikolay Gryazin Konstantin / Aleksandrov

Πολύ καλή μέρα. Καταφέραμε να φυλάξουμε ελαστικά και φτάσαμε στο τέλος. Θα έπρεπε να είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό. Αύριο σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τη θέση μας, να πάμε όσο ταχύτερα μπορούμε, αλλά με σύνεση.

#24 Eyvid Brynildsen/ Roger Eilertsen

Ήταν δύσκολο, αλλά βρισκόμαστε εδώ. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες με τα ελαστικά, έχουμε λιγότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους, γιατί δεν κάναμε Shakedown. Αύριο ελπίζουμε σε καλύτερα ελαστικά και σε μια καλή μέρα.

#25 Emil Lindholm Reeta / Hamalainen

Απαιτητική, αλλά και όμορφη μέρα. Οι ειδικές ήταν πολύ μεγάλες με πάρα πολλές στροφές. Είχαμε όμως μια καλή μέρα, το διασκεδάσαμε. Αύριο θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και θα δούμε τι θα γίνει.

#49 Λάμπρος Αθανασουλας / Νίκος Ζακχαιος

Τι να πούμε; Είμαστε εδώ, μόνο αυτό. Χάσαμε την υδραυλική υποβοήθηση τα τελευταία 15 χλμ., και εγώ λιποθυμούσα από πριν!

#50 Αλέξανδρος Τσουλοφτας / Ross Whittock

Δύσκολη ημέρα, με δύο κλαταρίσματα. Οδηγούμε με ασφαλή ρυθμό και έχουμε στόχο να διατηρήσουμε τη θέση μας. Η αυριανή μέρα είναι σχετικά εύκολη, με μόλις τρεις ειδικές διαδρομές και θα ακολουθήσουμε τον ίδιο ρυθμό.

#53 Βασίλειος Βελανης / Ιωάννης Βελανης

Ήταν μια δύσκολη μέρα και σίγουρα θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον συνοδηγό μου. Οι ειδικές είχαν ξεκάθαρα ακροπολικό χαρακτήρα. Είδαμε ότι ήταν δύσκολες συνθήκες και καταφέραμε να επιβιώσουμε. Αύριο είναι μια καινούργια μέρα.

#54 Ευθύμιος Χαλκιας / Ανδρέας Βιγκος

Το συναίσθημα του να αγωνίζεσαι μπροστά σε τόσο κόσμο στις ειδικές διαδρομές είναι υπέροχο. Πάμε σε έναν ωραίο ρυθμό, χωρίς να ρισκάρουμε, αλλά απολαμβάνοντας την οδήγηση και προσφέροντας θέαμα στον κόσμο όπου μπορούμε.

#58 Sami Pajari / Enni Mälkönen

Οι σημερινές ειδικές ήταν καλύτερες. Ακόμα και στο δεύτερο πέρασμα υπήρχαν κομμάτια όπου μπορούσες να ευχαριστηθείς την οδήγηση. Όλοι γνωρίζαμε πριν από την εκκίνηση πως πρόκειται για ένα σκληρό ράλλυ. Αντιμετωπίσαμε διάφορα προβλήματα με το αυτοκίνητο. Το ράλλυ συνεχίζεται, όμως! Αύριο μπορεί να συμβεί οτιδήποτε!

#59 Jon Armstrong / Brian Hoy

Ήταν μια καλή μέρα. Είχαμε καθαρά περάσματα, χωρίς κλαταρίσματα, και μειώσαμε τη διαφορά από την πρώτη θέση. Αύριο έχουμε μόνο τρεις ειδικές. Είναι σκληρές, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε.

#60 Robert Virves / Julia Thulin

Ήταν δύσκολα. Η ζέστη ήταν αφόρητη. Το πρώτο loop ήταν καλύτερο, το δεύτερο πολύ σκληρό. Δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα και δεν είχαμε κάποιο κλατάρισμα. Ήμασταν επικεφαλής και δε θέλαμε να κάνουμε κάποιο ανόητο λάθος. Ο στόχος μας αύριο είναι να διατηρηθούμε μπροστά από τον Jon. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

#62 William Creighton / Liam Regan

Ξεκίνησε καλά. Δεν ήταν τόσο σκληρό όσο χθες. Απλά οδηγήσαμε και προσπαθήσαμε να μείνουμε μακριά από μπλεξίματα. Οι αυριανές ειδικές είναι σκληρές και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στον τερματισμό.

#63 Mcrae Kimathi / Mwangi Kioni

Ήταν πολύ μεγάλη, ζεστή και σκληρή μέρα. Είμαι χαρούμενος με το γεγονός πως δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Στόχος μου είναι να τερματίσω αυτό το δύσκολο ράλλυ.

#65 Επαμεινώνδας Καρανικολας / Γεώργιος Κακαβας

Δύσκολη μέρα, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Αύριο έχουμε τρεις ειδικές και ελπίζουμε να τερματίσουμε.

#66 Παναγιώτης Ισμαηλος / Allan Harryman

Πήγαμε καλά. Τον τελευταίο Ταρζάν τον ευχαριστήθηκα περισσότερο. Και αυτό είναι που θέλουμε για αύριο: Να απολαύσουμε τις τρεις τελευταίες ειδικές και να τερματίσουμε τον αγώνα.

#73 Σάββας Λευκαδιτης / Ευάγγελος Ακρατος

Έχασαν χρόνο στην τελευταία ειδική, εξαιτίας προβλήματος στην υδραυλική υποβοήθηση τιμονιού.

#74 Πασχάλης Χατζημαρκος / Μάριος Τσαουσογλου

Στις τρεις πρώτες ειδικές είχαμε πολύ καλό ρυθμό, αλλά στην τέταρτη ειδική υπήρχε ένα σημείο πολύ σκαμμένο από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, όπου και χτυπήσαμε με δύναμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στραβώσει η ποδιά και να αντιμετωπίζουμε τώρα ένα μηχανικό πρόβλημα, το οποίο και ελπίζω να λύσουμε στο σέρβις.

#trending

Ανάκληση 6.025 Dacia Duster και Bigster

Η Dacia προχωρά στην ανάκληση 6.025 Duster και Bigster...

#trending

Ανάκληση 6.025 Dacia Duster και Bigster

Η Dacia προχωρά στην ανάκληση 6.025 Duster και Bigster...

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τέλος εποχής για τα μπλοκάκια της Τροχαίας. Με tablet θα δίνονται πλέον οι κλήσεις

Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο βεβαιώνονται οι τροχονομικές παραβάσεις στην Ελλάδα, καθώς οι αστυνομικοί της Τροχαίας θα χρησιμοποιούν πλέον tablet αντί για το...

Οι τιμές του ανανεωμένου Toyota Yaris Cross

Διαθέσιμο είναι πλέον στην Ελλάδα το ανανεωμένο Toyota Yaris Cross, με το μοντέλο να προσφέρεται σε 7 επίπεδα εξοπλισμού (Active, Active Plus, Style, Style...

Ανακαλούνται 9.497 Peugeot, Citroen και DS στην Ελλάδα

9.497 Peugeot, Citroen και DS ανακαλούνται στην Ελλάδα εξαιτίας δύο ελαττωμάτων. Η πρώτη ανάκληση επηρεάζει 9.280 Peugeot 208 με ημερομηνία παραγωγής 2019 έως 2023,...

Ανάκληση 3.990 BMW 1 Series και 3 Series στην Ελλάδα λόγω των αερόσακων της Takata – Οι οδηγοί τους πρέπει να σταματήσουν να τα...

Επιπλέον 3.990 BMW 1 Series και 3 Series ανακαλούνται στην Ελλάδα, εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων της Takata. Τα αυτοκίνητα είναι παραγωγής 2010 και 2011...