Η Dacia παρουσίασε σήμερα το Manifesto, ένα πρωτότυπο όχημα που δεν θα περάσει στη παραγωγή, με την εταιρία να το περιγράφει ως ένα πεδίο δοκιμής ιδεών, που συνδέεται με τη φύση, όντας φιλικό προς το περιβάλλον και γεμάτο καινοτομίες, μερικές από τις οποίες θα ενσωματωθούν στα μελλοντικά μοντέλα της γκάμας της Dacia.

Δεν διαθέτει παρμπρίζ, πόρτες και παράθυρα, ενώ δεν έχει ούτε σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με τους επιβάτες να παραμένουν έτσι σε άμεση επαφή με τη φύση, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν συνδεδεμένοι χάρη στις υπηρεσίες που διατίθενται μέσω του smartphone τους, με αυτό να ενσωματώνεται στο ταμπλό και στο trip computer του αυτοκινήτου.

Στο πρωτότυπο παρουσιάζεται μία καινοτομία η οποία πρόκειται να ενσωματωθεί στα μελλοντικά μοντέλα της μάρκας. Πρόκειται για το YouClip, ένα απλούστατο σύστημα το οποίο εξασφαλίζει τη χρήση μίας πληθώρας εύχρηστων και φορητών αξεσουάρ.

Το μονό φωτιστικό σώμα του αυτοκινήτου μπορεί να αφαιρεθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν φακός χειρός, με το Manifesto να ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα όχημα εκτός δρόμου, όπως η κίνηση και στους 4 τροχούς, η ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση από το έδαφος, οι μεγάλοι τροχοί και το αμάξωμα που είναι φτιαγμένο να αντέχει στη σκληρή χρήση, ακόμα και στο πιο δυσπρόσιτο έδαφος.

Επιπλέον, το πρωτότυπο είναι πλήρως αδιάβροχο και μπορεί να πλυθεί ακόμη και το εσωτερικό του με το λάστιχο, με τα αφαιρούμενα καλύμματα των καθισμάτων να μετατρέπονται στη στιγμή σε sleeping bags.

Η σχάρα οροφής μπορεί να μεταφέρει κάθε είδος φορτίου καθώς οι μπάρες μεταφοράς προσαρμόζονται σε κάθε τύπο διαμόρφωσης. Μία αφαιρούμενη μπαταρία τροφοδοτεί με ρεύμα μία οικιακή παροχή, μετατρέποντας έτσι το πρωτότυπο σε πηγή ενεργείας για κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που χρειάζεται παροχή ρεύματος.

Το πρωτότυπο είναι κυρίως κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό και υλικά που προέρχονται από χρησιμοποιημένα και κατεργασμένα πολυμερή, που ονομάζονται Starkle. Στο εσωτερικό τοποθετούνται επίσης φυσικά υλικά όπως ο φελλός που καλύπτει το ταμπλό. Και, όπως στα τελευταία μοντέλα της Dacia, οι διακοσμητικές επενδύσεις χρωμίου, λάμπουν δια της απουσίας τους.

Τα πρωτοποριακά ελαστικά χωρίς αέρα είναι ακόμα ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό καθώς στοχεύουν τόσο στην φιλικότητα προς το περιβάλλον, όσο και στην οικονομία. Η θεμελιώδης αρχή είναι η αντοχή στο χρόνο: τα συγκεκριμένα ελαστικά δεν κινδυνεύουν να σκάσουν και διαρκούν όσο και το ίδιο το αυτοκίνητο.