Από σήμερα, 1η Οκτωβρίου δεν ισχύει η καταβολή επιδότησης 15 λεπτών (με ΦΠΑ) στην αντλία για το diesel κίνησης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η μέση τιμή του ανά την Ελλάδα να πλησιάσει τα 2 ευρώ, από τα 1,823 που ήταν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Πλέον η τιμή του diesel κίνησης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεπερνά αυτή της αμόλυβδης βενζίνης (1,958 ευρώ μέση τιμή στις 29/9), ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί για μία σειρά επαγγελματιών, αφού οι μεταφορές γίνονται κατά βάση με οχήματα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο diesel κίνησης. Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις εξαιτίας αυτού του λόγου. Σημαντική όμως επιβάρυνση θα έχουν όλοι εκείνοι που έχουν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αφού θα δουν το κόστος μεταφοράς τους να εκτινάσσεται στα ύψη.

1Αύξηση 50% της τιμής του diesel σε ένα χρόνο

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή του diesel κίνησης πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στα 1,395 ευρώ το λίτρο, ενώ εφέτος είναι στα επίπεδα του 2,047 ευρώ (περιλαμβάνονται και τα 15 λεπτά της επιδότησης), αύξηση της τάξεως του 48%.

Την ίδια στιγμή η βενζίνη εμφανίζεται σε μέσα επίπεδα αυξημένη σε ποσοστό 16%, με την μέση τιμή να είναι στο 1,956 ευρώ το λίτρο, ενώ πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή ήταν τα 1,692 ευρώ.

Η μεγάλη αυτή διαφορά προκύπτει από τις τιμές διυλιστηρίου, με την αύξηση εκεί να έχει αυξηθεί κατά 103%. Συγκεκριμένα, πέρυσι η τιμή διυλιστηρίου ήταν στα 0,5353 ευρώ το λίτρο και φέτος εκτοξεύθηκε στα 1,091 ευρώ (προσθέτοντας και την επιδότηση των 15 λεπτών).

2Το γιατί η τιμή διυλιστηρίου του πετρελαίου έχει αυξηθεί τόσο είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το δικαιολογήσει.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην συνεχίσει την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης επειδή αποφάσισε την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης,

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης στα πρατήρια θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες, διότι με αυξημένη τιμή έχουν τα φορτία εκείνα που φεύγουν από τα διυλιστήρια από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Έτσι οι τιμές θα αυξηθούν στην αντλία, όταν το κάθε πρατήριο κάνει αυτή την εβδομάδα παραλαβή πετρελαίου κίνησης.

Στις διεθνείς αγορές το αργό πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρεί κατά 2,34% στα 85,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό WTI υποχωρεί και αυτό στα 79,49 δολάρια, πτώση 2,14%