Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε σήμερα -Πέμπτη, 20, Οκτωβρίου- ότι η παραγωγή των οχημάτων της Moskvitch θα ξαναρχίσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο εργοστάσιο που πουλήθηκε από τη Renault, όταν η τελευταία αποχώρησε από την ρωσική αγορά πριν από περίπου έξι μήνες.

Οι πρώτες σκέψεις για την επανεκκίνηση της παραγωγής της Moskvitch ήρθαν τον περασμένο Μάιο, όταν ο Σομπιάνιν είχε δηλώσει ότι το εργοστάσιο της Renault θα κρατικοποιηθεί, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων αυτού.

Το εργοστάσιο, που μετονομάστηκε σε Moskvitch Automobile Factory, έκτοτε παραμένει αδρανές, κάτι για το οποίο ο δήμαρχος κατηγορεί την ευρύτερη αγορά αυτοκινήτου, δηλώνοντας:

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποστεί σοβαρή πτώση φέτος, αλλά παρόλα αυτά, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή στο εργοστάσιο της Moskvitch τον Δεκέμβριο, με τη βοήθεια του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Η πρόβλεψη παραγωγής για τον τελευταίο μήνα του χρόνου είναι 600 αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων 200 αμιγώς ηλεκτρικών, με τον δήμαρχο να ισχυρίζεται ότι η Μόσχα διαθέτει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για να γίνει το κέντρο των ηλεκτρικών οχημάτων.

Για το 2023, το νούμερο παραγωγής θα “εκτοξευθεί” και το εργοστάσιο να είναι σε θέση να ανεβάσει ταχύτητα, ώστε του χρόνου να παράγει 50.000 οχήματα. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, θα επενδυθούν σε αυτό 5 δισ. ρούβλια (83 εκατ. ευρώ) από την πόλη της Μόσχας και την ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Kamaz.