Ξεκίνησε η παραγωγή του τούρκικου ηλεκτρικού SUV

Σχετικά άρθρα

Η “Ομάδα Πρωτοβουλίας Αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας” (Turkey’s Automobile Initiative Group – TOGG) ξεκίνησε την παραγωγή του πρώτου εγχώριας παραγωγής τουρκικού αυτοκινήτου, στο ολοκαίνουργιο εργοστάσιο της στη πόλη Γκεμλίκ της Προύσας.

Το μοντέλο παραγωγής είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μικρομεσαίο SUV που φέρει την σχεδιαστική υπογραφή του οίκου Pininfarina και προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, μια με 200 άλογα (ένας ηλεκτροκινητήρας στον πίσω άξονα) που κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 7,6 δευτερόλεπτα και μια με 400 άλογα (δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας ανά άξονα), που κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 4,8 δευτερόλεπτα.

Οι μπαταρίες του φορτίζουν στο 80% μέσω ταχυφορτιστή σε 30 λεπτά, ενώ με χρήση απλής οικιακής πρίζας, ο χρόνος πλήρους φόρτισης τους ανέρχεται σε περίπου 10 ώρες. Η εταιρία θα προσφέρει δύο διαφορετικής χωρητικότητας μπαταρίας ιόντων λιθίου, με την μικρή να χαρίζει αυτονομία 300 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, ενώ η μεγάλη 500 χλμ, στον κύκλο NEDC.

H Τουρκία έχει επενδύσει 3,2 δισ. ευρώ σε αυτό έχοντας ως στόχο να παράγει έως και 175.000 αυτοκίνητα ετησίως στο πλαίσιο του σχεδίου της για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξ΄ολοκλήρου στη χώρα, προσελκύοντας επενδύσεις 22 δισ. λιρών (3,3 δισ. ευρώ) σε βάθος 13 ετών. Σύμφωνα με την εταιρία το 51% των προμηθευτών της βρίσκονται στη Τουρκία και το υπόλοιπο 49% στην Ευρώπη και στην Ασία. Η εταιρία θέλει να αυξήσει το ποσοστό των εγχώριων προμηθευτών στο 65% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το σχέδιο για την παραγωγή αυτοκινήτου αποκλειστικά εγχώριας κατασκευής είναι εδώ και πολύ καιρό στόχος του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ προκειμένου η χώρα να εμφανιστεί ως σημαντική οικονομική δύναμη των αναδυόμενων αγορών. Η Τουρκία είναι ήδη μεγάλος εξαγωγέας προς την Ευρώπη οχημάτων που κατασκευάζονται στην εγχώρια αγορά από εταιρίες όπως οι Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota και Hyundai.

Συνολικά η TOGG θέλει να κατασκευάζει πέντε μοντέλα μέχρι το 2030, με το εργοστάσιο παραγωγής της να απασχολεί 4.000 και πλέον εργαζόμενους, ενώ η κυβέρνηση έχει εγγυηθεί ότι θα αγοράσει 30.000 οχήματα έως το 2035. Αρχικά τα μοντέλα της TOGG θα πωλούνται μόνο στη τουρκική αγορά και παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα εξαχθούν και σε άλλες χώρες.

H TOGG φιλοδοξεί να κατασκευάσει το 2023 17.000 – 18.000 αυτοκίνητα, με το εργοστάσιο να μπορεί να κατασκευάζει έως 175.000 αυτοκίνητα ετησίως, νούμερο που η εταιρία θέλει να φθάσει μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του τον Μάρτιο του 2023 με τιμή περίπου από τις 900.000 τουρκικές λίρες, (46.750 ευρώ), με την TOGG να παρουσιάζει ένα φθηνότερο μοντέλο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...