Τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέματα. Κατά τη διάρκεια του 2022 παρουσιάστηκαν ή λανσαρίστηκαν σε όλο τον κόσμο 131 νέα αυτοκίνητα παραγωγής και το 47% από αυτά, τα 62, ήταν από Κινέζους κατασκευαστές. Ήδη αρκετοί Κινέζοι κατασκευαστές, όπως η BYD, η Nio, η SAIC, η Hongqi και η XPeng πωλούν τα μοντέλα τους σε χώρες της Ευρώπης.

Το 20% ήταν από αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, το 18% από την Ευρώπη, το 10% από τις ΗΠΑ, το 3% από τη Κορέα, το 1% από την Ινδία και το άλλο 1% από τη Ρωσία.

Η SAIC ήταν η κινέζικη εταιρία που παρουσιάσε φέτος τα περισσότερα αυτοκίνητα, αφού λάνσαρε φέτος 10 διαφορετικά νέα μοντέλα, με την Geely να ακολουθεί με 8 και η Great Wall με 6.

Παγκοσμίως, η Toyota ήταν ο όμιλος (Toyota Lexus, Daihatsu) που παρουσίασε τα περισσότερα αυτοκίνητα το 2022, μιας και ο ιαπωνικός κολοσσός κυκλοφόρησε 11 νέα μοντέλα -όσα και το 2021- που περιλαμβάνουν 4 SUV, 3 σεντάν, 3 MPV και ένα αυτοκίνητο πόλης.

Ακολουθεί η SAIC με 10 νέα μοντέλα: 6 SUV, 2 σεντάν, ένα πεντάθυρο hatchback και ένα MPV. Η General Motors έβγαλε και αυτή 10 νέα μοντέλα των Buick, Cadillac, Chevrolet και GMC. Η Honda κυκλοφόρησε φέτος 8 νέα αυτοκίνητα των Honda και Acura.

Εταιρία Νέα μοντέλα εντός του 2022
Toyota 8
Honda 7
Chevrolet 5
Roewe 4
Volkswagen 4
BMW 3
BYD 3
Ford 3
GAC 3
Hongqi 3

Η Stellantis παρουσίασε 6 νέα μοντέλα των Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Jeep, Maserati και Peugeot, όσα και το VW Group, με το BMW Group (BMW-MINI) και την Mercedes-Benz να παρουσιάζουν 4, ενώ η Suzuki, η Ford, η Hyundai-Kia, η GAC, η BYD και η Hongqi κυκλοφόρησαν η κάθε μια από 3 νέα αυτοκίνητα μέσα στο 2022.

Τα 67 από τα 131 αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν φέτος, το 51%, ήταν SUV ή crossover, δείχνοντας για ακόμη μια χρονιά την τάση των τελευταίων ετών.

Τα 23 ήταν σεντάν, τα οποία επιβιώνουν κυρίως εξαιτίας της ζήτησης στη κινέζικη αγορά, με τα 12 από αυτά να κυκλοφορούν μόνο εκεί. Παραδόξως, υπήρχαν 16 νέα MPV το 2022 παρά τη μείωση των πωλήσεων minivan και MPV στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Όπως και με τα σεντάν, τα μισά από αυτά τα νέα MPV θα πωλούνται μόνο στη κινεζική αγορά. Ακολούθησαν 8 νέα αυτοκίνητα πόλης, 7 pickup, 6 hatchback και 4 σπορ μοντέλα.