Με τον κύκλο ζωής ενός μοντέλου να είναι 5 με 8 χρόνια, παραδοσιακά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στο μέσο του κύκλου ζωής του παρουσιάζουν μια ελαφρώς ανανεωμένη έκδοση ενός μοντέλου τους για να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού, μέχρι αυτό να αντικατασταθεί.

Ωστόσο, με την καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης αυτή η ιδέα είναι αρκετά πιθανό να αποτελέσει παρελθόν, με τη Volvo να προτείνει ότι οι βελτιώσεις του λογισμικού των αυτοκινήτων θα δημιουργούν μια πιο ελκυστική πρόταση για τους καταναλωτές, παρά μια αλλαγή στο σχεδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Bjorn Annwall, είπε ότι το “παιχνίδι” αλλάζει όταν πρόκειται για την αξία που δίνει ένας καταναλωτής στις αλλαγές στο όχημά του, τονίζοντας:

Θα αλλάξει λίγο. Νομίζω ότι το “lifting του εγκεφάλου” θα είναι πιο σημαντικό από το lifting της εμφάνισης. Το να τοποθετήσεις τον σωστό επεξεργαστή και το σωστό είδος ευφυΐας στο αυτοκίνητο θα είναι αυτό που θα πρέπει να κάνεις.

Αυτό θα είναι πιο σημαντικό. Τούτου λεχθέντος, είμαστε ακόμα άνθρωποι και εξακολουθείς να έχεις ένα διαφορετικό πουκάμισο τώρα, από ό,τι είχες πριν από τρία χρόνια…

O Annwall συνέχισε λέγοντας ότι η Volvo θα εξετάσει το λανσάρισμα συνδρομών για ορισμένες λειτουργίες λογισμικού, αλλά μόνο σε περιπτώσεις όπου αυτές οι λειτουργίες θα προσθέτουν πραγματικά αξία στη ζωή ενός οδηγού, σε αντίθεση με τη χρέωση για μια δυνατότητα που θα έπρεπε να είναι ήδη στάνταρ σε ένα premium όχημα, λέγοντας:

Το μοντέλο του αυτοκινήτου θα αλλάξει. Νομίζω ότι περισσότερο από το όφελος των καταναλωτών θα έρχεται από το λογισμικό και όχι από το hardware. Και τότε ποιο είναι το μοντέλο δημιουργίας εσόδων;

Και η σταθερή μας άποψη είναι ότι δεν επρόκειτο να χρεώσουμε τους πελάτες μας 1 δολάριο για ένα μικρό χαρακτηριστικό. Εννοώ ότι αν αγοράσεις ένα premium αυτοκίνητο θα πρέπει να έχεις εξαιρετική λειτουργικότητα και αυτό θα πρέπει να αναβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να ζητήσουμε περισσότερα τέλη συνδρομής, τότε αυτό πρέπει να είναι μια σημαντική αλλαγή.