Porsche και Ferrari συνέβαλαν στην αναβολή της ψήφισης της κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035

Σχετικά άρθρα

Το status της Porsche και της Ferrari ως εθνικών συμβόλων αρκούσε ώστε οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας να αμφισβητήσουν το σχέδιο της ΕΕ για απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικών καύσης, αμφισβήτηση που οδήγησε στην αναβολή της σχετικής ψήφισης.

Αν και οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν βήματα προς τη μετάβαση από τα βενζινοκίνητα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Porsche και η Ferrari ακολουθούν μια διαφορετική στρατηγική, ποντάροντας στην βελτίωση των συνθετικών καυσίμων που θα επιτρέψουν τη διατήρηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά τις ανακοινώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, δίνοντας αναβολή στην πρόταση για απαγόρευση της κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035, προκειμένου να δώσει χώρο στην ανάπτυξη και χρήση των συνθετικών καυσίμων στο διάστημα 2035-2050.

Ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Volker Wissing δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν θα υποστηρίξει τη νέα νομοθεσία περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τασσόμενος υπέρ της χρήσης των συνθετικών καυσίμων μετά το 2035. Η Ιταλία επίσης απείλησε να πολεμήσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Πολωνία έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να καταψηφίσει το νόμο και η Βουλγαρία θα απέχει.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz την περασμένη Κυριακή, 5 Μαρτίου, συζητώντας για μια σύνθεση που πιθανότατα θα περιλαμβάνει τα συνθετικά καύσιμα.

Η Γερμανία και η Ιταλία φιλοξενούν τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευής σπορ αυτοκινήτων στον κόσμο, οπότε αντέδρασαν ισχυρά στο σχέδιο των Βρυξελλών για την απαγόρευση των κινητήρων βενζίνης.

Η εναλλακτική λύση, κυρίως για τα σπορ αυτοκίνητα, είναι η ανάπτυξη των συνθετικών καυσίμων ως ενός κλιματικά ουδέτερου τρόπου διατήρησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Έτσι, τη στιγμή που οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια για τη μετατόπιση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση, η Porsche έχει επενδύσει σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρονικών καυσίμων στη Χιλή.

Η λειτουργία αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης με κλιματικά ουδέτερο τρόπο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα στον τομέα των μεταφορών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Porsche.

Αλλά και η Ferrari έχει πει ότι επιδιώκει εναλλακτικά καύσιμα για να συνεχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα διατηρούν την κληρονομιά της.

Οι υποστηρικτές των συνθετικών καυσίμων υποστηρίζουν πως αυτά αποτελούν ουσιαστικά ηλεκτρική ενέργεια που έχει μετατραπεί σε εύφλεκτο, υγρό καύσιμο. Για να τα φτιάξουν, οι επιστήμονες συνδυάζουν το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα με το υδρογόνο που διασπάστηκε από το νερό, συνδυάζοντας υδρογόνο με άνθρακα που συλλαμβάνεται από τον αέρα για την παραγωγή μεθανόλης, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε υποκατάστατο βενζίνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα αυτοκίνητα.

Η διαδικασία παραγωγής τους τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας ένα συνθετικό καύσιμο υδρογονάνθρακα. Τα συνθετικά καύσιμα παράγουν λιγότερα σωματίδια και λιγότερα οξείδια του αζώτου (NOx). Όταν καίγονται σε έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα συνθετικά καύσιμα δημιουργούν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά επειδή κατασκευάστηκαν από προηγουμένως δεσμευμένο CO2, υποστηρίζουν ότι είναι κλιματικά ουδέτερα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ανακαλούνται 7.458 Porsche Taycan λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Η Porsche προχωρά στην ανάκληση 7.458 Taycan, παραγωγής μεταξύ 2018 και 2024 εξαιτίας πιθανού προβλήματος στις μπαταρίες τους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε...