Η Γερμανία και η Ιταλία απειλούν να μπλοκάρουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035, θέτοντας σε κίνδυνο τους πράσινους στόχους της Ε.Ε εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός.

Ανανέωση

Η Ε.Ε ανέβαλε την ψήφιση της κατάργησης των κινητήρων εσωτερικής καύσης μετά τις πιέσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας

Η Γερμανία απαιτεί από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να υποβάλει πρόταση για την εξαίρεση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα ουδέτερα για το κλίμα, ενώ η Ιταλία είναι γενικά αντίθετη στην απόφαση, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Η Γερμανία πιέζει για διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα υποβάλει πρόταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035. Δεν είναι σαφές πότε θα ήθελε μια τέτοια πρόταση, αλλά μια διαβεβαίωση από την Κομισιόν, όπως μια δήλωση, θα μπορούσε να είναι αρκετή για να άρει τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing δήλωσε την Τετάρτη ότι η Κομισιόν απέτυχε να παραδώσει την πρόταση, επομένως η κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν είναι σε θέση να δώσει την έγκρισή της για τη τελική ψηφοφορία της ΕΕ που αναμένεται στις 7 Μαρτίου.

Χρειαζόμαστε συνθετικά/ηλεκτρονικά καύσιμα καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εάν θέλουμε να λειτουργήσουμε τον στόλο των αυτοκινήτων μας με κλιματικά ουδέτερο τρόπο.

Όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα πρέπει να κρατήσει ανοιχτές όλες τις τεχνολογικές επιλογές και επίσης να τις χρησιμοποιήσει. Δεν καταλαβαίνω αυτόν τον αγώνα ενάντια στο αυτοκίνητο και γιατί οι άνθρωποι θέλουν να απαγορεύσουν ορισμένες τεχνολογίες,

δήλωσε ο Wissing σε συνέντευξή του.

Ο Steffen Hebestreit, επικεφαλής εκπρόσωπος του καγκελαρίου Olaf Scholz, υποστήριξε το αίτημα του Wissing να παράσχει η Κομισιόν μια πρόταση σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν αποκλειστικά συνθετικά καύσιμα μετά το 2035.

Η Γερμανία άσκησε επιτυχώς πιέσεις για ένα κενό στους κανόνες, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν συμφώνησε να υποβάλει πρόταση για την ταξινόμηση αυτοκινήτων που λειτουργούν αποκλειστικά με καύσιμα ουδέτερου CO2 μετά το 2035.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί περίπου το 5% της οικονομίας της χώρας και απασχολεί περισσότερους από 800.000 ανθρώπους. Στην Ιταλία, η αυτοκινητοβιομηχανία συνεισφέρει περίπου το 8,5% στην οικονομία, απασχολώντας περίπου 250.000 ανθρώπους.

Η ιταλική κυβέρνηση της Giorgia Meloni, επικρίνει τα σχέδια για την απαγόρευση των νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Μεταφορών Matteo Salvini είπε ότι ένα τέτοιο σχέδιο “δεν έχει νόημα” και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δήλωσε ότι παρακολουθεί “προσεκτικά” τις συζητήσεις για την απαγόρευση και είναι πεπεισμένη ότι η νομοθετική διαδικασία θα ακολουθήσει τον δρόμο της. Ο πληθωρισμός και η τιμή των μπαταριών που αυξάνεται για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, σημαίνει ότι η οικονομική προσιτότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινδυνεύει να γίνει το “μεγαλύτερο εμπόδιο” στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επομένως να αντιμετωπίσουν και τις εκπομπές από τον υπάρχοντα στόλο οχημάτων στο δρόμο. Στο τέλος της ημέρας, όλα έχουν να κάνουν με τη μείωση των εκπομπών, όχι με την απαλλαγή από μια τεχνολογία. Όπως καταδεικνύει η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η διαφοροποίηση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης,

ανέφερε η ACEA.