Η BMW ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της το 2022 ανήλθαν σε 18,58 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2021 των 12,46 δισ. ευρώ. Τα έσοδα της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 28% στα 142,6 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει 3,7 δισ. ευρώ για να πάρει τον έλεγχο της πλειοψηφίας της κινεζικής κοινοπραξίας της, είπε ότι τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 46,4% στα 23,51 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της απόκτησης μεγαλύτερου μεριδίου στην κινεζική κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA), αλλά και στις υψηλότερες τιμές των μοντέλων της, μιας και το 2022 η εταιρία πούλησε 2.399.636 αυτοκίνητα, 4,8% λιγότερα σε σχέση με το 2021.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πρότεινε την Πέμπτη μέρισμα 8,50 ευρώ ανά μετοχή, σε σύγκριση με 5,80 ευρώ το προηγούμενο έτος, για να επιτρέψει στους μετόχους να “συμμετάσχουν στην επιτυχία” των αποτελεσμάτων της για το 2022. Αυτό σημαίνει πως η εταιρία θα διανείμει στους μετόχους της περίπου 5,5 δισ. ευρώ στους μετόχους της.

Οι δραστηριότητές της στα αυτοκίνητα ανέφεραν περιθώριο 8,6% στα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) του 2022, ύψους 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και ταμειακών ροών 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σχεδόν τα μισά από αυτά προήλθαν από συνεισφορά σε μετρητά από την κινεζική κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA).

Η BMW ανέφερε τον Φεβρουάριο του 2022 ότι θα καταβάλει 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ για να πάρει τον έλεγχο της πλειοψηφίας της BBA, αφού εξασφάλισε την απαραίτητη άδεια από το Πεκίνο, αυξάνοντας το μερίδιό της στο 75% από 50%.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εν μέρει αυξάνοντας τις τιμές.

Η εταιρεία ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του έτους είχε αντιμετωπίσει υψηλότερα κόστη πώλησης, συμπεριλαμβανομένων υλικών, εμπορευμάτων, εφοδιαστικής αλυσίδας και αναχρηματοδότησης. Οι δραστηριότητες της BMW πέρα ​​από τα αυτοκίνητα περιλαμβάνουν μοτοσικλέτες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε επίσης, ότι προωθεί τον Walter Mertl σε οικονομικό διευθυντή για να αντικαταστήσει τον Nicolas Peter όταν συνταξιοδοτηθεί τον Μάιο.