Η Jato Dynamics δημοσίευσε τα στοιχεία για τις ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Φεβρουάριο του 2023, οι οποίες συνολικά ήταν λίγο περισσότερες από 900.000 μονάδες, νούμερο αυξημένο κατά 12% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Οι πωλήσεις το δίμηνο Ιανουάριου-Φεβρουάριου του έτους συνολικά ανήλθαν σε 1,81 εκατομμύρια μονάδες, όντας 11% υψηλότερες από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

1

Η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο είδαν ισχυρούς, διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τον Φεβρουάριο, με τις μόνες χώρες που παρουσίασαν πτώση πωλήσεων να ήταν η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Κύπρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jato τον περασμένο μήνα πωλήθηκαν 118.329 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μια αύξηση της τάξεως του 33% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.

2Πωλήσεις PHEV και BEV | Φεβρουαρίου 2023

3

Η Νορβηγία δεν συμβάλλει πλέον στην ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (BEV) στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι είναι ηγέτης στον κλάδο για πολλά χρόνια.

Η Νορβηγία ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά σε BEV τον περασμένο μήνα, πίσω από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, ήτοι οι τέσσερις μεγαλύτερες αγορές BEV τον Φεβρουάριο.

4Οι 25 κορυφαίες μάρκες αυτοκινήτων | Φεβρουάριος 2023

5

Αυτή η αυξητική τάση για τα BEVs φαίνεται επίσης στη συνολική κατάταξη. Το Tesla Model Y ήταν το αυτοκίνητο με τις κορυφαίες πωλήσεις στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο του 2023, παρόλο που ο Φεβρουάριος είχε συνήθως τις λιγότερες ταξινομήσεις για την Tesla. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το Model Y θα μπορούσε εύκολα να εξασφαλίσει μια θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη των 10 κορυφαίων σε πωλήσεις αυτοκινήτων.

6Τα 25 κορυφαία μοντέλα | Φεβρουαρίου 2023

7

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Model Y ήταν στo top 5 των πωλήσεων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, η άνοδος της δημοτικότητας του Model Y είχε ως αποτέλεσμα μικρότερο όγκο πωλήσεων για το Model 3, το οποίο κατέγραψε πτώση 49% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.