Tesla: Χρειάζονται επενδύσεις 10 τρισ. δολαρίων για την “εξαφάνιση” των ορυκτών καυσίμων

Σχετικά άρθρα

O Elon Musk θεωρεί πως η μετάβαση στη κατανάλωση αποκλειστικά καθαρής ενέργειας απαιτεί επενδύσεις αξίας 10 τρισ. δολαρίων, αλλά αν αυτές δεν γίνουν και ο πλανήτης συνεχίσει να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.

Αυτό αναφέρεται στο Master Plan Part 3 της Tesla (PDF) που τονίζει πως τα επόμενα 20 χρόνια θα πρέπει να γίνουν τεράστιες επενδύσεις σε νέα εργοστάσια ηλιακών πάνελ και διυλιστηρίων μετάλλων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που απαιτείται για την τροφοδοσία της παγκόσμιας οικονομίας εξ ολοκλήρου με ενέργεια χωρίς άνθρακα.

Το πλάνο της Tesla αποτυπώνει με λεπτομέρεια το όραμα του Musk για έναν κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την ημέρα των επενδυτών τον προηγούμενο μήνα.

Η εταιρεία οραματίζεται αναβαθμισμένα δίκτυα που τροφοδοτούνται με αιολική και ηλιακή ενέργεια, παγκόσμιες φάρμες μπαταριών και υπόγεια σπήλαια υδρογόνου για αποθήκευση ενέργειας. Παράλληλα πιστεύει πως βαριές βιομηχανίες όπως η κατασκευή χάλυβα και τσιμέντου, θα αλλάξουν τελείως, με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις να θερμαίνονται/ψύχονται με αντλίες θερμότητας.

Η Γη θα κινηθεί προς μια βιώσιμη ενεργειακή οικονομία. Και θα συμβεί στη ζωή σου,

είπε ο Musk.

Το κόστος της εναλλακτικής λύσης – η συνέχιση της παραγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου – είναι υψηλότερο, υποστηρίζει η Tesla, και θα ανέλθει σε περίπου 14 τρισ. δολάρια τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ενώ το επενδυτικό κόστος των 10 τρισ. δολαρίων για ένα πιο “πράσινο” κόσμο είναι υψηλό, ο Musk υποστηρίζει ότι αυτό είναι μόνο ένα κλάσμα της παγκόσμιας οικονομίας των 100 τρισ. δολαρίων και είναι απολύτως αντιμετωπίσιμο όταν κατανέμεται σε δύο δεκαετίες.

Σε 20 χρόνια, θα ήταν το 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας. Οπότε αυτό δεν είναι μεγάλος αριθμός,

είπε ο Musk.

Το προβλεπόμενο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα του Musk απαιτεί περίπου 30.000 γιγαβάτ χωρητικότητας ανανεώσιμης ενέργειας και 240.000 γιγαβατώρες μπαταριών αποθήκευσης. Αυτά τα στοιχεία συγκρίνονται με την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 3.214 γιγαβάτ το 2021 και έναν τομέα σταθερής αποθήκευσης ενέργειας που προβλέπεται να έχει χωρητικότητα 1.432 γιγαβατώρες έως το τέλος του 2030 Αυτό θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο όφελος για καθαρές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla.

Ο τομέας των μετάλλων θα πρέπει να ετοιμάζεται για μια σημαντική έκρηξη της ζήτησης σύμφωνα με το σενάριο του Musk. Συνολικά 502 δισ. δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες εξόρυξης και 662 δισ. δολάρια σε δαπάνες διύλισης θα χρειαστούν για την παραγωγή νικελίου, λιθίου, χαλκού και άλλων υλικών που θα χρησιμοποιηθούν σε μπαταρίες και εξοπλισμό που θα χρειαστεί για την μετάβαση, όπως προβλέπει η Tesla.

Σε επίπεδα αιχμής, θα πρέπει να υπάρξει παγκόσμια παραγωγή 3,3 γιγατόνων μεταλλευμάτων ετησίως ώστε να είναι δυνατή η πλήρης μετάβαση. Πρόκειται όμως για ένα ποσό πολύ μικρότερο των 15,5 γιγατόνων που εξορύσσονται σήμερα για τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, δήλωσε η εταιρεία.

Ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχει επίσης ελάχιστη πιθανότητα να εξαντλήσει ο κόσμος τις προμήθειες απαιτούμενων μετάλλων, καθώς απαιτείται μόνο ένα κλάσμα των τρεχόντων πόρων και η υψηλότερη ζήτηση θα ενθαρρύνει τους εξερευνητές να αναζητήσουν νέα κοιτάσματα.

Η ανακύκλωση θα αρχίσει να αντικαθιστά ουσιαστικά την παροχή νέων μετάλλων από το 2040, καθώς οι ληγμένες μπαταρίες, τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες θα συλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση. Άλλα υλικά θα καταργηθούν σταδιακά ή θα ελαχιστοποιηθούν: χρήση χαλκού αντί για ασήμι στους ηλιακούς συλλέκτες, χρήση τεχνητού γραφίτη στις μπαταρίες και εξάλειψη των σπάνιων γαιών από τις ανεμογεννήτριες.

Το ηλεκτροκίνητο και βιώσιμο μέλλον είναι τεχνικά εφικτό και απαιτεί λιγότερες επενδύσεις και λιγότερη εξόρυξη υλικών από τη συνέχιση της σημερινής μη βιώσιμης ενεργειακής οικονομίας,

καταλήγει η Tesla.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα