Την περασμένη εβδομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ρωτήθηκε εάν η σεζόν του ήταν αποτυχημένη, λίγες στιγμές μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Μαϊάμι Χιτ στα πλέι οφ του ΝΒΑ, δίνοντας μια αποστομωτική απάντηση σε δημοσιογράφο, μια απάντηση που έχει διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κίνητρο.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης είπε:

Υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Κάποιες μέρες μπορείς να πετύχεις, κάποιες όχι. Κάποιες μέρες είναι η σειρά σου, κάποιες μέρες δεν είναι η σειρά σου. Αυτό είναι το θέμα του αθλητισμού. Δεν κερδίζεις πάντα και φέτος κάποιος άλλος θα κερδίσει.

Θα επιστρέψουμε του χρόνου και θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι. Κάθε χρόνο δουλεύεις για έναν στόχο. Πάντα υπάρχουν βήματα προς την επιτυχία. Ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε για 15 χρόνια, κέρδισε έξι πρωταθλήματα, άρα τα άλλα εννέα χρόνια ήταν αποτυχημένος;

Ο Lewis Hamilton ήταν ένας μεταξύ πολλών διασήμων και μη που αποθέωσαν με τις δηλώσεις τους τον Αντετοκούνμπο.

Από το Μαϊάμι ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είπε:

Ήμουν και εγώ σε αυτή τη θέση και σίγουρα ναι, δεν μπορείς πάντα να κερδίζεις. Αναδημοσίευσα [την απάντηση του Αντετοκούνμπο] γιατί ένιωθα ότι ήμουν σε αυτή τη θέση. Μπορούσα να νιώσω την απογοήτευση, ήξερα ακριβώς πώς είναι. Όταν δουλεύεις για κάτι, η επιτυχία αποτελείται από τόνους αποτυχιών. Αποτυγχάνεις πολύ περισσότερο παρά πετυχαίνεις.

Οι άνθρωποι απλώς εφησυχάζουν μερικές φορές, όταν σου κάνουν ερωτήσεις: “Πώς νιώθεις να αποτυγχάνεις;”. Δεν υπάρχουν λάθη. Υπάρχουν μόνο μαθήματα, λέω συνέχεια. Δεν μπορείς πάντα να κερδίζεις. Δεν είναι πώς πέφτεις, αλλά πώς σηκώνεσαι ξανά.

Πώς εμφανίζεσαι, μέρα με τη μέρα, για να προπονηθείς, για να συνεχίσεις να προσπαθείς να φτάσεις, όπου κι αν προσπαθείς να φτάσεις. Νόμιζα ότι ήταν πραγματικά εμπνευσμένο, μιλούσε πολύ καλά, ήταν πολύ κομψό.

Το συναισθηματικό άγχος που περνάς όταν είσαι με μια ομάδα… Τα συναισθήματα, η σωματική φθορά. Πρέπει συνεχώς να προσπαθείς με όλες τις δυνάμεις σου. Όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες θα ξέρουν πώς είναι. Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να καταλάβουν.