Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) των ΗΠΑ ζήτησε την ανάκληση 67 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που φέρουν ελαττωματικούς αερόσακους της ARC Automotive, αλλά η εταιρία απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει κάποιο ελάττωμα που απαιτεί τέτοιου μεγέθους μαζική ανάκληση, που επηρεάζει αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί τα διάστημα 18 ετών.

Οι συγκεκριμένοι αερόσακοι διαθέτουν προβληματικούς πυροκροτητές που αντί να φουσκώσουν σωστά τον αερόσακο, μπορεί να εκραγούν και μεταλλικά θραύσματα ενδέχεται να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους επιβάτες.

Όπως καταλαβαίνεις, το πρόβλημα είναι παρόμοιο με αυτό της Takata, που έχει οδηγήσει στην ανάκληση περισσότερων από 100 εκατ. αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο. Εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων της Takata έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα 35 άνθρωποι.

Η ARC σημείωσε ότι πως έκανε πολλές δοκιμές στους πυροκροτητές των αερόσακών της, τόσο από αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στον δρόμο, όσο και από αυτοκίνητα που έχουν πάει για απόσυρση και σε καμία από αυτές δεν σημειώθηκε έκρηξη.

Τα 67 εκατ. αερόσακοι βρίσκονται σε αυτοκίνητα 12 αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της GM, της Stellantis, της BMW, της Hyundai και της Kia και μόνο η GM συμφώνησε να προχωρήσει σε εθελοντική ανάκληση, μετά από ένα περιστατικό σε αυτοκίνητο της, που ο πυροκροτητής τραυμάτισε στο πρόσωπο τον οδηγό. Συγκεκριμένα, η General Motors ανακοίνωσε πως ανακαλεί 994.763 Buick Enclave, Chevrolet Traverse και GMC Acadia, παραγωγής μεταξύ 2014 και 2017.