Οι κάτοχοι BMW i4 και Mini Cooper SE είναι οι πιο ευχαριστημένοι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σχετικά άρθρα

Η J.D Power έκανε γνωστά τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας U.S. Electric Vehicle Experience, η οποία μετρά την ικανοποίηση των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για τον τελικό υπολογισμό της βαθμολογίας ενός αυτοκινήτου αξιολογήθηκαν 10 παράγοντας: η πραγματική αυτονομία που αυτό προσφέρει, η διαθεσιμότητα των δημόσιων σταθμών φόρτισης, το κόστος ιδιοκτησίας, η απόλαυση οδήγησης, η ευκολία φόρτισης στο σπίτι, η ποιότητα, ο σχεδιασμός, η εμπειρία σέρβις, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τεχνολογίας αλλά και η αξιοπιστία του.

Έτσι, η μέση βαθμολογία ενός premium ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σε κλίμακα 1.000 πόντων, ήταν οι 750 πόντοι και ενός μη-premium 718. Στη κορυφή της premium κατηγορίας βρέθηκε το BMW i4 με 800 πόντους, με το Rivian R1T να ακολουθεί με 789 πόντους και το Rivian R1S με 778 πόντους.

Στη μη-premium κατηγορία πρώτο αναδείχτηκε και φέτος το Mini Cooper SE με 770 πόντους, ακολουθούμενο από τα Ford Mustang Mach-E (764 πόντοι) και Hyundai Ioniq 6 (759 πόντοι).

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2023, συμμετείχαν 4.650 ιδιοκτήτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που τα αγόρασαν εντός του 2023.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως υπάρχει σοβαρή έλλειψη δημόσιων σημείων φόρτισης, με τους ιδιοκτήτες που αγόρασαν για πρώτη φορά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από αυτά, συγκριτικά με τους ιδιοκτήτες που είχαν και στο παρελθόν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η διαφορά ικανοποίησης μεταξύ των δύο ομάδων ήταν στις 28 μονάδες, ενώ πριν από ένα χρόνο η διαφορά ήταν 14 μονάδες. Η αυτονομία και τα δημόσια σημεία φόρτισης είναι οι δύο παράγοντες στους οποίους το χάσμα μεταξύ των νέων και των προηγούμενων κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μεγαλύτερο.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων δήλωσαν πως θα σκεφτούν ξανά να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με τους νέους κατόχους να δηλώνουν με μεγαλύτερο ποσοστό πως είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουν την αγορά ενός μη ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο μέλλον. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί (48%) είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ενός plug-in υβριδικού οχήματος (PHEV), με το 39% να δήλωσαν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ενός υβριδικού ή ενός αυτοκινήτου μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Από την άλλη, το 38% των προηγούμενων ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων δήλωσε ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς ενός plug-in υβριδικού και μόνο το 19% θα εξέταζε την αγορά ενός υβριδικού ή ενός αυτοκινήτου μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης για την επόμενη αγορά του.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες plug-in υβριδικών δηλώνουν πολύ λιγότερο ικανοποιημένοι από το αυτοκίνητό τους από ό,τι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών. Η μέση βαθμολογία ενός plug-in υβριδικού αυτοκινήτου ήταν 629 πόντοι σε κλίμακα 1.000 πόντων.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...