Ιδιοκτήτης ενός Jaguar I-Pace ζήτησε αποζημίωση από δικαστήριο λόγω μειωμένης αυτονομίας

Σχετικά άρθρα

Ένας Ολλανδός ήταν δυσαρεστημένος με την αυτονομία του Jaguar I-Pace του και πήγε την υπόθεση στο δικαστήριο. Ο ιδιοκτήτης αγόρασε το I-Pace το 2018 έναντι 89.000 ευρώ και παρότι η εταιρία ανακοινώνει πως έχει αυτονομία 480 χλμ (WLTP), ο ίδιος διαπίστωσε πως η πραγματική αυτονομία ήταν περίπου 280 χλμ ανά φόρτιση.

Αρχικά απαίτησε από τον έμπορο να αγοράσει πίσω το αυτοκίνητο, αλλά ο έμπορος αρνήθηκε. Τελικά πούλησε το αυτοκίνητο έναντι 65.000 ευρώ και ζήτησε τα υπόλιπα χρήματα από τον έμπορο μέσω του δικαστηρίου και αυτό αποφάσισε υπέρ του.

Στο δικαστήριο κατατέθηκε έγγραφο που ανέφερε πως η αυτονομία του αυτοκινήτου μειώνεται στα 270 με 390 χιλιόμετρα, όταν κινείται σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά οι πελάτες θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο έμπορος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και επιδικάστηκε να δώσει αποζημίωση 19.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη.

Ο έμπορος άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και ο Γενικός Εισαγγελέας συμφωνεί μαζί του και πιστεύει ότι η πρωτόδικη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο έμπορος ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο, συμπληρώνοντας πως η μειωμένη αυτονομία είναι μια ταλαιπωρία για τον ιδιοκτήτη, αλλά δεν επηρεάζει την ασφάλεια του οδηγού. Ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε όμως πως ο έμπορος θα μπορούσε να είχε ενημερώσει καλύτερα τον ιδιοκτήτη για τη μειωμένη αυτονομία σε κρύες συνθήκες.

Όπως παραδέχτηκε ο Γενικός Εισαγγελέας ο κάθε πελάτης δεν μπορεί να αγοράζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο π.χ με αυτονομία 400 χλμ και να είναι χαρούμενος εάν αυτό έχει τελικά αυτονομία 150 χλμ όταν οδηγεί σε κακές καιρικές συνθήκες. Έτσι, ζητά να καθοριστεί μια μέγιστη απόκλιση στην αυτονομία τους.

Τέλος, ο Γενικός Εισαγγελέας λέει ότι η απόφαση υπέρ του ιδιοκτήτη αποτελεί προηγούμενο για κάθε ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ολλανδία που δεν είναι ευχαριστημένος με την αυτονομία του αυτοκινήτου του και για να αποτραπεί η προσφυγή και άλλων Ολλανδών κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο μέλλον, ζητά από τους δικαστές να αποσύρουν την αποζημίωση των 19.000 ευρώ. Οι δικαστές είναι εκείνοι που θα λάβουν την τελική απόφαση, αλλά συνήθως ακολουθείται η πρόταση του εισαγγελέα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...