Ο πρόεδρος της FIA κατηγορείται πως πίεσε να μην πιστοποιηθεί το GP του Λας Βέγκας

Σχετικά άρθρα

Μόλις χθες ο πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem έγινε γνωστό πως ερευνάται για φερόμενη απόπειρα παρέμβασης στο αποτέλεσμα του περσινού Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας και σήμερα ο πρόεδρος της FIA κατηγορείται πως προσπάθησε να εμποδίσει την πιστοποίηση της πίστας F1 του Λας Βέγκας για να μην μπορέσει να πραγματοποιηθεί ο περσινός αγώνας.

Όπως αναφέρει το BBC, οι καταγγελίες προέρχονται από τον ίδιο πληροφοριοδότη που κατηγόρησε τον Ben Sulayem ότι φέρεται να είπε στους αξιωματούχους να ανατρέψουν την ποινή στον Fernando Alonso στη Σαουδική Αραβία πέρυσι. Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη φέρεται αυτός και συνάδελφοί του να έλαβαν οδηγίες “κατόπιν εντολής του προέδρου της FIA” να βρουν έναν τρόπο να μην πάρει πιστοποίηση η πίστα του GP του Λας Βέγκας για αγώνες Formula 1.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές γιατί ο πρόεδρος της FIA ήθελε να εμποδίσει την διεξαγωγή του GP στο Λας Βέγκας.

Εκπρόσωπος της FIA σχολίασε:

Από άποψη αθλητισμού και ασφάλειας, η έγκριση της πίστας του Λας Βέγκας ακολούθησε το πρωτόκολλο της FIA όσον αφορά την επιθεώρηση και την πιστοποίηση. Αν θυμάστε, υπήρξε καθυστέρηση στη διάθεση της πίστας για επιθεώρηση λόγω των συνεχιζόμενων κατασκευαστικών εργασιών από τους τοπικούς διοργανωτές.

Η αναφορά από τον υπεύθυνο συμμόρφωσης της FIA που έχει σταλεί στην επιτροπή δεοντολογίας της και που περιγράφει λεπτομερώς τον ισχυρισμό, σημειώνει μεταξύ άλλων:

[Ο καταγγέλλων], ο οποίος κατόπιν εντολής του προέδρου της FIA, πήρε εντολή να βρει κάποιες ανησυχίες για να εμποδίσει την FIA να πιστοποιήσει την πίστα πριν από το Σαββατοκύριακο του αγώνα.

Σκοπός ήταν να βρει σφάλματα στην πίστα για να μην δοθεί η άδεια, με τα ζητήματα στη πίστα να έπρεπε να εντοπιστούν τεχνητά, ανεξάρτητα από την πραγματική τους ύπαρξη, με απώτερο σκοπό την παρακράτηση της άδειας.

Τελικά η πίστα πήρε άδεια μετά από επιθεώρηση και το GP συνεχίστηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Η FIA επιβέβαιωσε την καταγγελία και σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Η FIA επιβεβαιώνει ότι ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης έχει λάβει μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς πιθανούς ισχυρισμούς που αφορούν ορισμένα μέλη των διοικητικών οργάνων της.

Το Τμήμα Συμμόρφωσης αξιολογεί αυτές τις ανησυχίες, όπως είναι κοινή πρακτική σε αυτά τα θέματα, για να διασφαλίσει ότι η δέουσα διαδικασία ακολουθείται σχολαστικά.

Ο αγώνας του Las Vegas ήταν ο πιο πολυδιαφημιζόμενος περσινός αγώνας της F1 και ο ιδιοκτήτης της, η Liberty Media είχε επενδύσει τουλάχιστον 585 εκατομμύρια ευρώ στη διοργάνωση με την ελπίδα να τον χρησιμοποιήσει για την προώθηση του αθλήματος στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει ένταση μεταξύ της Liberty Media και της FIA, κατά την οποία ο Ben Sulayem σε πολλές περιπτώσεις ζητά να αποσπάσει περισσότερα χρήματα από την F1 για την FIA. Η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών προβλέπει ότι ο κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων, η Liberty Media, πληρώνει στην FIA περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της στη νομοθεσία της F1

O Ben Sulayem θέλει να αυξήσει τα χρήματα που δίνει η F1 στην FIA, καθώς τα κέρδη της Formula 1 αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, με την FIA να παλεύει να ξεφύγει από ένα διαρκές έλλειμα. Με την κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών να μεγαλώνει, ο Ben Sulayem άσκησε βέτο στον διπλασιασμό των αγώνων σπριντ της F1, υποστηρίζοντας την προσφορά εισόδου του Andretti.

Οι δύο πλευρές ήρθαν σε σημαντική ρήξη τον Ιανουάριο του 2023, όταν η η Formula 1 και η Liberty Media αντέδρασαν με έντονο τρόπο στο tweet του προέδρου της FIA, ο οποίος σχολίασε την προσφορά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας στη Liberty Media, προκειμένου να αναλάβει τα δικαιώματα της F1.

Κατά τη γνώμη της F1 και της Liberty Media, ο Ben Sulayem, “ξεπέρασε τα όρια της εντολής του, παρεμβαίνοντας στα δικαιώματά τους με απαράδεκτο τρόπο”.

Αυτό συνέβη επειδή ο πρόεδρος της FIA εξέφρασε την ανησυχία για την προσφορά των 20 δισ. δολαρίων, λέγοντας πως ορισμένες αξιολογήσεις “υπερβολικά διογκωμένες” σε σύγκριση με την πραγματική αξία τους, θα κινδύνευαν να δημιουργήσουν φαινόμενο ντόμινο με γενικευμένη αύξηση του κόστους για όλους τους πρωταγωνιστές, καταλήγοντας πως αναπόφευκτα το κόστος να βαρύνει τους οπαδούς.

Τελικά η διαφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο Ben Sulayem τον Φεβρουάριο του 2023 να αποχωρήσει από την ενεργή συμμετοχή του στη F1, αφήνοντας τον καθημερινό χειρισμό των λειτουργιών στον διευθυντή μονοθέσιων της FIA, Νικόλα Τομπάζη.

ΠηγήBBC

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...