Σκοτώνεις όλο και λιγότερα έντομα με το αυτοκίνητό σου και αυτά είναι άσχημα νέα

Σχετικά άρθρα

Είναι κάτι το σύνηθες όταν ταξιδεύουμε με τα οχήματά μας να βλέπουμε το παρμπρίζ και το μπροστινό μέρος να γεμίζει από έντομα που σκοτώνονται από τη δύναμη της σύγκρουσης. Ωστόσο, οι επιστήμονες το τελευταίο διάστημα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εξάλειψη του παραπάνω φαινομένου, το οποίο αποκαλούν “φαινόμενο του παρμπρίζ” (windshield phenomenon).

Τα αυτοκίνητα λερώνονται όλο και λιγότερο και σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία, τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των εντόμων έχει μειωθεί κατά 78%, Και αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό για τη φύση.

Η μείωση του πληθυσμού των εντόμων έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα καθώς τα έντομα συμμετέχουν στην επικονίαση, στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών, παρέχουν φυσικό έλεγχο παρασίτων, διασπούν τα απόβλητα και είναι μέρος της τροφικής αλυσίδας, αποτελώντας τη βασική πηγή τροφής πολλών πτηνών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση του αριθμού των εντόμων μπορεί να σχετίζεται με την παγκόσμια απώλεια οικοτόπων, την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και τη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές και τα αυξανόμενα επίπεδα γεωργικής παραγωγής σημαίνουν ότι οι βιότοποι των εντόμων καταστρέφονται και ως εκ τούτου τα είδη μειώνονται σε αριθμό.

Η κλιματική αλλαγή παίζει επίσης ρόλο. Καθώς το περιβάλλον μας αλλάζει σταδιακά, τα έντομα εκτοπίζονται. Είτε πρόκειται για φυτά και καλλιέργειες που θερίζονται, είτε για τις εναλλαγές του κλίματος είτε για τη χρήση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τα έντομα, υπάρχουν απειλές για τον πληθυσμό των εντόμων από όλες τις πλευρές.

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνον στην Ολλανδία κάθε μήνα σκοτώνονται 133 δισεκατομμύρια έντομα από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της χώρας.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Radboud, η μείωση του αριθμού των εντόμων στην Ολλανδία μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη ποσότητα αζώτου στη φύση.

Φαίνεται ότι τα λεγόμενα έντομα επικονίασης, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για πολλές καλλιέργειες, επηρεάζονται ιδιαίτερα,

δήλωσε ο ερευνητής Gallego-Zamorano.

Από την αρχική μελέτη το 2004, έχουν αναλυθεί δεδομένα από σχεδόν 26.500 ταξίδια σε όλη τη Βρετανία. Για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, οι οδηγοί έπρεπε να καθαρίσουν την πινακίδα τους πριν κάνουν μια μεγάλη διαδρομή, να καταγράψουν τη διαδρομή στο κινητό τους και στη συνέχεια να μετρήσουν τα έντομα που είχαν σκοτωθεί πάνω της.

Ο Anders Pape Moller, ένας Δανός βιολόγος, παρατήρησε στο παρελθόν ότι ο πληθυσμός των εντόμων μειώνεται χρησιμοποιώντας μια παρόμοια μέθοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, μεταξύ 1996 και 2017 ο αριθμός των εντόμων μειώθηκε κατά 80% σε μια διαδρομή και κατά 97% σε μια άλλη.

Η The Washington Post ερεύνησε εάν η μείωση του αριθμού των εντόμων μπορεί να οφείλεται και στα αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερα νεκρά έντομα, επειδή είναι πιο πιθανό να “προσπεράσουν” το αυτοκίνητο αντί να πετάξουν πάνω σε αυτό.

Αλλά αυτό το επιχείρημα αποδείχθηκε άτοπο, όχι μόνο επειδή πολλές αεροδυναμικές βελτιώσεις γίνονται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου αντί στο μπροστινό μέρος, αλλά και επειδή όλο και περισσότερα SUV και crossover έχουν εμφανιστεί με μεγαλύτερα και πιο όρθια παρμπρίζ.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο των ολοένα και καθαρότερων παρμπρίζ των σύγχρονων αυτοκινήτων, εκτός από τη μείωση των πληθυσμών των εντόμων, οφείλεται και στην αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων στο δρόμο.

Ο αριθμός των χιλιομέτρων που διανύουν τα αυτοκίνητα μηνιαίως αυξάνεται συνεχώς στον δυτικό κόσμο από τη δεκαετία του 1970. Και επειδή περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν στους ίδιους δρόμους, λιγότερα έντομα σκοτώνονται κατά μέσο όρο ανά αυτοκίνητο. Η αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων είναι επομένως επίσης μια σημαντική αιτία, σύμφωνα με την The Washington Post.

Υπάρχουν και εκείνοι, βέβαια, που υποστηρίζουν ότι η μείωση των ορίων ταχύτητας θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα. Ειδικότερα, όσο μικρότερη είναι ταχύτητα κίνησης τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα ένα έντομο να βρεθεί στον δρόμο μας. Αν μάλιστα μιλάμε για ταχύτητες μικρότερες των 55 χλμ/ώρα, τότε ο αριθμός των εντόμων που θα χανόταν θα μειωνόταν και μάλιστα σημαντικά.

[Photos credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αυξήθηκαν κατά 13,7% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Απρίλιο

Αυξημένες κατά 13,7% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 913.995 νέα αυτοκίνητα έναντι 803.568 τον Απρίλιο του 2023,...

Kίνα: Πιθανή η επιβολή δασμού 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από ΕΕ και ΗΠΑ

Η Κίνα είναι πολύ πιθανό να επιβάλει δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες, σύμφωνα με μια ομάδα πίεσης, καθώς αυξάνονται...