Σε μια προδιαγεγραμμένη κίνηση, μετά την ανακοίνωση της Honda πως ακύρωσε τρία ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, η Honda και η Sony ανακοίνωσαν σήμερα πως η κοινοπραξία Sony Honda Mobility σταμάτησε την ανάπτυξη των δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είχε παρουσιάσει, ενός σεντάν με όνομα Afeela 1 και ενός SUV, με τα μοντέλα να μην κυκλοφορούν ποτέ στην αγορά.

Σε κοινή δήλωση τους, η Honda και η Sony αναφέρουν πως οι “σαρωτικές αλλαγές” της αυτοκινητοβιομηχανίας στη στρατηγική της για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επηρεάζουν επίσης τα μοντέλα με την επωνυμία Afeela που προορίζονται για πώληση από την κοινοπραξία.
Ως αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης της στρατηγικής της Honda για την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, η οποία ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου 2026, και λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, οι υποκείμενες παραδοχές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Sony Honda Mobility, όπως η αξιοποίηση ορισμένων τεχνολογιών και περιουσιακών στοιχείων που σχεδιάζεται να παρέχει η Honda, τροποποιήθηκαν ριζικά, με αποτέλεσμα η Sony Honda Mobility να ανακοινώσει σήμερα ότι θα διακόψει την ανάπτυξη και την κυκλοφορία του πρώτου μοντέλου της, Afeela 1, και του δεύτερου μοντέλου της
Παράλληλα, οι δύο εταιρίες θα “εξετάσουν την επιχειρηματική κατεύθυνση της Sony Honda Mobility”, κάτι που σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για την τύχη της κοινοπραξίας. Οι εταιρείες σκοπεύουν να ανακοινώσουν “τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τοποθέτησή τους, καθώς και τις συνεισφορές τους στο μέλλον της κινητικότητας, το συντομότερο δυνατό”.

Η Sony Honda Mobility υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε τις παραδόσεις του Afeela 1 στους πελάτες στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η έκδοση κυκλοφορίας ήταν η Signature, με αρχική τιμή 102.900 δολαρίων, με μια πιο προσιτή έκδοση των 89.900 δολαρίων να έχει προγραμματιστεί για το ντεμπούτο της το 2027, αλλά αυτά τα σχέδια προφανώς δεν θα υλοποιηθούν. Η προπαραγωγή είχε ήδη ξεκινήσει στο εργοστάσιο αυτοκινήτων East Liberty της Honda στο Οχάιο.
