Από την 1η Ιουνίου, οι νέες δοκιμές της FIA στους κινητήρες της Formula 1 θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσει το θέμα με την αναλογία συμπίεσης του κινητήρα της Mercedes, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει η Ferrari τη διαφορά. Όπως δήλωσε ο Fred Vasseur:
Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο νέος κανόνας για την αναλογία συμπίεσης θα αλλάξει τα δεδομένα. Είναι περισσότερο ότι θα έχετε το ADUO σε κάποιο στάδιο, η εισαγωγή του ADUO θα είναι μια ευκαιρία για εμάς να κλείσουμε τη διαφορά.
Αλλά για άλλη μια φορά, δεν πρόκειται μόνο για την καθαρή απόδοση του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Νομίζω ότι έχεις πολλά να κάνεις με τη διαχείριση ενέργειας, πολλά στο πλαίσιο, και θα ήταν λάθος από την πλευρά μας να επικεντρωθούμε μόνο σε μία παράμετρο.
Ο μηχανισμός ADUO (Πρόσθετων Ευκαιριών Ανάπτυξης και Αναβάθμισης) σημαίνει ότι οι μονάδες ισχύος θα αξιολογούνται μετά το 6ο, 12ο και 18ο Grand Prix της σεζόν. Κάθε φορά, οι κατασκευαστές που έχουν 2% έως 4% λιγότερη ισχύ από τον καλύτερο κινητήρα θα έχουν τη δυνατότητα μιας επιπλέον αναβάθμισης, ενώ όσοι έχουν 4% λιγότερη ισχύ θα έχουν δύο.
Τη σεζόν του 2026, αυτό επρόκειτο να συμβεί μετά τον αγώνα του Μαϊάμι τον Μάιο, του Spa-Francorchamps τον Ιούλιο και τη Σιγκαπούρη τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η ακύρωση των αγώνων της Μέσης Ανατολής τον Απρίλιο σημαίνει ότι η αξιολόγηση θεωρητικά θα πραγματοποιηθεί μετά τον αγώνα του Μονακό τον Ιούνιο, τον αγώνα του Ζάντβορτ τον Αύγουστο και το GP της Πόλης του Μεξικού την 1η Νοεμβρίου.

Στις κατατακτήριες δοκιμές στα δύο πρώτα GP που έχουν διεξαχθεί, η Mercedes ήταν κατά μέσο όρο έξι δέκατα ταχύτερη από την Ferrari, με την ιταλική ομάδα να ήταν πιο κοντά όσον αφορά τον ρυθμό αγώνα, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στη λειτουργία προσπέρασης, σύμφωνα με τον Vasseur.
Στην αρχή [του αγώνα της Σαγκάης] παλεύαμε με τη Mercedes. Όσο βρισκόμαστε στο [παράθυρο] του ενός δευτερολέπτου, μπορούμε να έχουμε την επιπλέον ώθηση και να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τον ρυθμό, αλλά μόλις αυτοί κάνουν τη διαφορά του ενός δευτερολέπτου, είναι πολύ πιο δύσκολο. Πιέζουμε ίσως λίγο περισσότερο από αυτούς στους πρώτους γύρους και μετά, μετά τους πρώτους 10 γύρους κάθε stint, επιστρέφουμε στα τέσσερα, πέντε δέκατα ανά γύρο.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε έλλειμμα απόδοσης, κυρίως στην ευθεία, και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Βελτιωνόμαστε επειδή ήμασταν οκτώ δέκατα πίσω στη Μελβούρνη, έξι δέκατα την Παρασκευή, τέσσερα δέκατα το Σάββατο. Βήμα βήμα κατανοούμε λίγο περισσότερο την κατάσταση και μειώνουμε τη διαφορά, αλλά είναι ακόμα πολύ μακριά.
Δεν έχει να κάνει μόνο με τον κινητήρα. Σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε παντού, πρέπει να βελτιώσουμε το σασί, τα ελαστικά, όπως πάντα. Οι αγώνες δεν άλλαξαν, όλα τα στοιχεία της απόδοσης είναι ακόμα στο τραπέζι και δεν χρειάζεται να επικεντρωθούμε μόνο σε μία παράμετρο, αλλά είναι μια πρόκληση.
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να βελτιώσουμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά αυτό θα γίνει μετά την αξιολόγηση της ADUO. Επίσης πρέπει να βελτιώσουμε την ενέργεια, πλαίσιο, την αεροδυναμική. Πιέζουμε ασταμάτητα, σε κάθε τομέα για να κλείσουμε τη διαφορά.
Η Ferrari έχει ήδη 31 βαθμούς διαφορά από τη Mercedes στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, ενώ βρίσκεται 49 βαθμούς μπροστά από την τρίτη McLaren.
