O Lewis Hamilton ήταν επιβλητικός και κατέκτησε την νίκη στο Grand Prix της Ισπανίας στην πίστα της Βαρκελώνης, με τον επτά φορές πρωταθλητή να πανηγυρίζει την πρώτη του νίκη με τα χρώματα της Ferrari στη δεύτερη χρονιά του στην ιταλική ομάδα. Ακόμα, ο Βρετανός κατέκτησε την πρώτη του νίκη με τη Ferrari 30 χρόνια μετά την αντίστοιχα πρώτη νίκη του Michael Schumacher με την ιταλική ομάδα στην ίδια πίστα, και έγινε ο γηραιότερος νικητής αγώνα της Formula 1 από τη δεκαετία του 1970.
Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο George Russell, καθώς ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας -Kimi Antonelli- που μόλις είχε προσπεράσει τον teammate εγκατέλειψε λίγα μέτρα πιο μετά από μηχανικό πρόβλημα, στον 62ο από τους 66 γύρους, και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα
Έτσι, τους πολύτιμους βαθμούς της 3ης θέσης πήρε ο πρωταθλητής Lando Norris. Αυτό σημαίνει ότι στο podium ανέβηκαν τρεις Βρετανοί οδηγοί, κάτι που είχε να συμβεί από το 1968 και το GP Αμερικής, με τους Jackie Stewart, Graham Hill, και John Surtees.
Ο Hamilton κέρδισε μετά από 40 αγώνες, και αυτή ήταν η 106η νίκη στην υπερπλούσια καριέρα του 41χρονου Hamilton, και η 7η στην πίστα της Βαρκελώνης, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στο νικηφόρο σερί της Mercedes για το 2026. Ταυτόχρονα, η Ferrari κατέκτησε τη νίκη μετά από 595 ημέρες ή 34 Grand Prix, καθώς η τελευταία της ήταν στις 27 Οκτωβρίου του 2024 στην πίστα του Μεξικού, με τον Carlos Sainz.
Η αρχική επιλογή της Ferrari να εκκινήσει τον Hamilton με τη μαλακή γόμα δεν του επέτρεψε να πάρει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, η ιταλική ομάδα επέλεξε στρατηγική τριών pit stop, η οποία αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς ο Βρετανός επωφελήθηκε από ένα “δωρεάν” pit stop κατά τη διάρκεια του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας.
Με σταθερά γρήγορους γύρους στο δεύτερο μισό του αγώνα, ο Hamilton αύξησε τη διαφορά του από τα μονοθέσια της Mercedes και έφτασε στην πρώτη του νίκη μετά από σχεδόν δύο χρόνια, μειώνοντας παράλληλα τη διαφορά του από τον Antonelli στη μάχη του πρωταθλήματος.
Η Red Bull κατέλαβε την 4η και 6η θέση, με τον Max Verstappen να τερματίζει μπροστά από τον Isack Hadjar. Ανάμεσά τους βρέθηκε ο Oscar Piastri, ο οποίος εξασφάλισε την 5η θέση για τη McLaren.
Ιδιαίτερα θετική ήταν η παρουσία της Alpine, με τους Pierre Gasly και Franco Colapinto να τερματίζουν στην 7η και 8η θέση αντίστοιχα. Ο Colapinto, πάντως, αναμένεται να ελεγχθεί μετά τον αγώνα για πιθανή παράβαση υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας.
Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι οδηγοί της Racing Bulls, Liam Lawson και Arvid Lindblad, χαρίζοντας στην ομάδα διπλή βαθμολόγηση για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα. Οι Gabriel Bortoleto και Carlos Sainz τερμάτισαν στην 11η και 12η θέση, αντίστοιχα. Πίσω τους βρέθηκαν οι Esteban Ocon με τη Haas και Sergio Perez με την Cadillac.
Συνολικά σημειώθηκαν επτά επίσημες εγκαταλείψεις, όλες εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Οι σημαντικότερες ήταν εκείνες του Antonelli και του teammate του Hamilton στη Ferrari, Charles Leclerc, οι οποίοι εγκατέλειψαν στους τελευταίους γύρους.
Δύσκολη ημέρα είχε και η Aston Martin, καθώς τόσο ο Lance Stroll όσο και ο Fernando Alonso δεν είδαν την καρό σημαία. Η Cadillac απέσυρε προληπτικά τον Valtteri Bottas, ενώ οι Nico Hulkenberg με την Audi και Oliver Bearman με τη Haas εγκατέλειψαν επίσης πριν από το τέλος του Grand Prix.
Οδηγός της ημέρας
Ένα εξαιρετικό αγωνιστικό τριήμερο ολοκληρώθηκε για τον αειθαλή οδηγό της Ferrari στην Ισπανία. Ο Lewis Hamilton ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρο, μετά από δύο δεύτερες θέσεις, παρότι δεν εξασφάλισε την pole position το Σάββατο. Σήμερα, με εκπληκτική οδήγηση και αλάνθαστη στρατηγική από τη Ferrari κέρδισε με μεγάλη διαφορά που άγγιξε τα 20 δευτ. και συγκέντρωσε το 51,86% των ψήφων για τον οδηγό της ημέρας.
Ακολούθησε ο Max Verstappen με 8,25%, ο Kimi Antonelli με 7,5%, ο Charles Leclerc με 6,07% και ο Lando Norris με 5,55%.
Ταχύτερος γύρος
Ο Lewis Hamilton σημείωσε τον ταχύτερο γύρο (1:20.122) του αγώνα στον 44ο γύρο του αγώνα. Δεύτερος ταχύτερος ήταν ο Isack Hadjar (1:20.150), ενώ τρίτος ήταν ο Max Verstappen (1:20.230). Τέταρτος ήταν ο Lando Norris (1:20.232) και πέμπτος ο Charles Leclerc (1:20.379).
Επόμενος αγώνας
Μετά από δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, η Formula 1 κάνει το κλασικό της εβδομαδιαίο διάλειμμα, με το επόμενο Grand Prix να διεξάγεται στην Αυστρία και την πίστα του Red Bull Ring, από 26 έως 28 Ιουνίου.
Αποτελέσματα
| Θέση | Οδηγός | Ομάδα | Χρόνος/Διαφορά |
|---|---|---|---|
| 1 | Hamilton | Ferrari | 1:32:28.105 |
| 2 | Russell | Mercedes | +19.561 δευτ. |
| 3 | Norris | McLaren | +23.719 δευτ. |
| 4 | Verstappen | Red Bull Racing | +40.497 δευτ. |
| 5 | Piastri | McLaren | +58.661 δευτ. |
| 6 | Hadjar | Red Bull Racing | +1 γύρος |
| 7 | Gasly | Alpine | +1 γύρος |
| 8 | Colapinto | Alpine | +1 γύρος |
| 9 | Lawson | Racing Bulls | +1 γύρος |
| 10 | Lindblad | Racing Bulls | +1 γύρος |
| 11 | Bortoleto | Audi | +2 γύροι |
| 12 | Sainz | Williams | +2 γύροι |
| 13 | Ocon | Haas F1 Team | +2 γύροι |
| 14 | Perez | Cadillac | +3 γύροι |
| 15 | Leclerc | Ferrari | Εγκατέλειψε |
| 16 | Antonelli | Mercedes | Εγκατέλειψε |
| 17 | Bearman | Haas F1 Team | Εγκατέλειψε |
| NC | Albon | Williams | +11 γύροι |
| NC | Alonso | Aston Martin | Εγκατέλειψε |
| NC | Hulkenberg | Audi | Εγκατέλειψε |
| NC | Bottas | Cadillac | Εγκατέλειψε |
| NC | Stroll | Aston Martin | Εγκατέλειψε |
Βαθμολογία Οδηγών
| Θέση | Οδηγός | Ομάδα | Βαθμοί |
|---|---|---|---|
| 1 | Kimi Antonelli | Mercedes | 156 |
| 2 | Lewis Hamilton | Ferrari | 115 |
| 3 | George Russell | Mercedes | 106 |
| 4 | Charles Leclerc | Ferrari | 75 |
| 5 | Lando Norris | McLaren | 73 |
| 6 | Oscar Piastri | McLaren | 68 |
| 7 | Max Verstappen | Red Bull Racing | 55 |
| 8 | Pierre Gasly | Alpine | 41 |
| 9 | Isack Hadjar | Red Bull Racing | 34 |
| 10 | Liam Lawson | Racing Bulls | 26 |
| 11 | Franco Colapinto | Alpine | 19 |
| 12 | Oliver Bearman | Haas F1 Team | 18 |
| 13 | Arvid Lindblad | Racing Bulls | 12 |
| 14 | Carlos Sainz | Williams | 6 |
| 15 | Alexander Albon | Williams | 5 |
| 16 | Esteban Ocon | Haas F1 Team | 3 |
| 17 | Gabriel Bortoleto | Audi | 2 |
| 18 | Fernando Alonso | Aston Martin | 1 |
| 19 | Nico Hulkenberg | Audi | 0 |
| 20 | Valtteri Bottas | Cadillac | 0 |
| 21 | Sergio Perez | Cadillac | 0 |
| 22 | Lance Stroll | Aston Martin | 0 |
Βαθμολογία Κατασκευαστών
| Θέση | Ομάδα | Βαθμοί |
|---|---|---|
| 1 | Mercedes | 262 |
| 2 | Ferrari | 190 |
| 3 | McLaren | 141 |
| 4 | Red Bull Racing | 89 |
| 5 | Alpine | 60 |
| 6 | Racing Bulls | 38 |
| 7 | Haas F1 Team | 21 |
| 8 | Williams | 11 |
| 9 | Audi | 2 |
| 10 | Aston Martin | 1 |
| 11 | Cadillac | 0 |
