Ferrari: Η σειρά λαθών που κόστισε στον Hamilton το βάθρο στην Ουγγαρία

Σχετικά άρθρα

Προβληματισμός επικρατεί στη Ferrari μετά το Grand Prix Ουγγαρίας, καθώς η ιταλική ομάδα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την ανταγωνιστικότητα της SF-26, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν ένα από τα φαβορί για τη νίκη. Τα λάθη στη διάρκεια του τριημέρου, οι στρατηγικές επιλογές και οι δύο ποινές του Lewis Hamilton οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που άφησε τη Scuderia εκτός βάθρου.

Η Ferrari είχε δείξει από τις ελεύθερες δοκιμές ότι διέθετε τον ρυθμό για να πρωταγωνιστήσει, ενώ ο Hamilton έχασε την pole position για μόλις 0,012 δευτερόλεπτα από τον Lando Norris. Ωστόσο, οι δύο οδηγοί της εκκίνησαν με μαλακή γόμα, χωρίς να κερδίσουν θέσεις στην εκκίνηση, ενώ ο Hamilton είχε ήδη υποχωρήσει από τη δεύτερη στην πέμπτη θέση του grid λόγω της ποινής τριών θέσεων που του επιβλήθηκε επειδή εμπόδισε τον Oscar Piastri στις κατατακτήριες δοκιμές.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, η Ferrari επιχείρησε να ανακτήσει χαμένο έδαφος μέσω της στρατηγικής των pit stop, όμως οι επιλογές της δεν απέδωσαν. Οι αλλαγές ελαστικών έφεραν τους οδηγούς της πίσω από μονοθέσια της Red Bull και της Racing Bulls, ενώ η εμφάνιση του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας, έπειτα από την εγκατάλειψη του Piastri λόγω προβλήματος στο κιβώτιο ταχυτήτων, οδήγησε την ομάδα στην απόφαση να καλέσει τον Hamilton στα pits για νέο σετ μαλακών ελαστικών.

Η επιλογή αυτή κόστισε σε θέσεις. Ο Hamilton επανήλθε στην πίστα πίσω από τους Max Verstappen και Andrea Kimi Antonelli, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων επειδή ξεπέρασε το όριο ταχύτητας στο pit lane κατά μόλις 0,1 χλμ./ώρα. Η ποινή τον έριξε από την τέταρτη στην πέμπτη θέση, πίσω και από τον Charles Leclerc.

Η Ferrari αποκάλυψε ότι ο Βρετανός ενεργοποίησε το σύστημα περιορισμού ταχύτητας στο pit lane λίγο νωρίτερα από το ιδανικό, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπερβεί οριακά το επιτρεπόμενο όριο. Ο επικεφαλής της Ferrari, Fred Vasseur, απέδωσε την εξέλιξη σε μια αλληλουχία λαθών.

Δεν είναι εύκολο να βάλεις όλες τις ποινές στο ίδιο καλάθι. Για μένα, το συμβάν με τον Russell ήταν αγωνιστικό περιστατικό. Αν έπρεπε να το κάνει ξανά, θα του ζητούσα να κάνει ακριβώς το ίδιο, γιατί δεν μπορούσε να περάσει πάνω από το κερμπ.

Σήμερα πιθανότατα ήταν μια σειρά λαθών. Μπλόκαρε τον τροχό κατά την είσοδο στα pits, χάσαμε μερικά δέκατα του δευτερολέπτου στο pit stop και στη συνέχεια πιθανότατα προσπαθούσε να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής στην έξοδο από το pit lane, αλλά ήταν λίγο νωρίτερα από το ιδανικό.

Νομίζω ότι όταν κάνεις ένα λάθος, είναι πολύ εύκολο να ακολουθήσουν κι άλλα. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Προσπαθώντας να πιέσουμε στα pit stop χάναμε χρόνο και στην έξοδο από τα pits βρισκόμασταν δύο δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από κάποιον. Ήταν μια αλληλουχία γεγονότων. Ο ρυθμός μας ήταν καλός, αλλά δεν μπορέσαμε να προσπεράσουμε τον Max στην αρχή, ούτε αργότερα τον Piastri. Κρατάμε τα μαθήματα για το υπόλοιπο της σεζόν.

Ο Γάλλος παραδέχθηκε επίσης ότι η εκτέλεση του αγώνα ήταν πολύ κατώτερη των δυνατοτήτων της ομάδας.

Δεν ήταν μια καλή Κυριακή, γιατί όταν είσαι πρώτος και δεύτερος στις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής, περιμένεις πολύ περισσότερα από την τέταρτη και την πέμπτη θέση.

Επιπλέον, κάναμε πάρα πολλά λάθη σήμερα. Ξεκινώντας από την εκκίνηση, την ποινή, το γεγονός ότι ο Verstappen μάς πέρασε στην πίστα και ότι σε κάθε pit stop χάναμε μία θέση για δύο ή τρία δέκατα του δευτερολέπτου. Μετά περνάς όλον τον αγώνα πίσω από άλλους οδηγούς. Όλα πήγαν στραβά και σίγουρα πρέπει να κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά τις Κυριακές.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες του μονοθεσίου, πρόσθεσε:

Ο καθαρός ρυθμός της ομάδας ήταν πιθανότατα καλύτερος αυτό το Σαββατοκύριακο απ’ ό,τι στο Spa ή στο Silverstone. Ήμασταν μπροστά στις δύο πρώτες περιόδους ελεύθερων δοκιμών, μπορούσαμε να παλέψουμε για την pole με τον Lewis και τη χάσαμε για μόλις ένα εκατοστό του δευτερολέπτου. Σήμερα, όμως, η εκτέλεση ήταν πολύ κακή. Αν είχαμε κάνει καλή εκκίνηση από την πρώτη σειρά, ο αγώνας θα ήταν τελείως διαφορετικός. Το πρόβλημα ήταν περισσότερο η εκτέλεση παρά ο ρυθμός.

Η Ferrari παραδέχθηκε επίσης ότι αιφνιδιάστηκε από τη στρατηγική της Red Bull, η οποία διατήρησε τον Max Verstappen στην πίστα για 29 γύρους με χρησιμοποιημένα μαλακά ελαστικά. Ο Ολλανδός κατάφερε έτσι να τερματίσει δεύτερος, αποτέλεσμα που ούτε η ίδια η Red Bull δεν περίμενε.

Ο επικεφαλής της Red Bull, Laurent Mekies, δήλωσε:

Έγιναν αρκετές αρκετά τολμηρές στρατηγικές επιλογές σήμερα, συμπεριλαμβανομένης αυτής κατά τη διάρκεια του VSC. Όχι μόνο αυτή όμως, αλλά και η απόφαση να μην καλύψουμε το πρώτο pit stop του Lewis. Όπως πάντα, οι άνθρωποί μας πήραν τις σωστές αποφάσεις.

Συνολικά, η εκτέλεση του αγώνα ήταν πολύ δυνατή. Στην αρχή της χρονιάς είχαμε δυσκολίες στις εκκινήσεις, αλλά πλέον κάνουμε καλές εκκινήσεις, δυνατά pit stop και πολύ καλή στρατηγική. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τον τρόπο που λειτουργεί η ομάδα στους τελευταίους αγώνες και επιστρέφει στο επίπεδο για το οποίο είναι γνωστή.»

Ο Vasseur παραδέχθηκε ότι η Ferrari δεν περίμενε πως τα μαλακά ελαστικά θα άντεχαν τόσο πολύ.

Είναι αλήθεια ότι στο τέλος του αγώνα όλοι εξεπλάγησαν, γιατί ο Max έκανε περίπου 37 γύρους με τη μαλακή γόμα. Περιμέναμε ότι θα άντεχε περίπου τους μισούς.

Η σκληρή γόμα ήταν πολύ πιο δύσκολη, αλλά το καταλαβαίνεις λίγο αργά. Προσπαθήσαμε να κάνουμε το undercut και σε κάποιο σημείο λειτουργούσε. Όταν όμως έχεις κάνει ήδη νωρίς το pit stop, δεν μπορείς να αντιδράσεις. Ήταν έκπληξη, αλλά νομίζω ότι ήταν έκπληξη για όλους.

Για την απόφαση να καλέσει τους οδηγούς του στα pits κατά τη διάρκεια του VSC, εξήγησε:

Περίπου 20 γύρους πριν από το τέλος καταλάβαμε ότι η μαλακή γόμα δεν ήταν τελικά τόσο κακή, βλέποντας το stint του Max. Αποφασίσαμε να βάλουμε μαλακά γιατί είχαμε τα πιο φθαρμένα σκληρά ελαστικά του αγώνα.

Επειδή κάναμε κακή εκκίνηση, προσπαθήσαμε να πετύχουμε το undercut, αλλάζοντας πολύ νωρίς ελαστικά, οπότε έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις πριν από τους άλλους. Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα έπαιρνα την ίδια απόφαση και σήμερα, να πιέσουμε με τη μαλακή γόμα.

Ο Hamilton εξέφρασε διαφορετική άποψη για τη στρατηγική της Ferrari.

Εγώ δεν θα είχα σταματήσει ποτέ, αν αυτό σήμαινε ότι θα έχανα θέση στην πίστα. Νόμιζα ότι δεν θα συνέβαινε αυτό. Πιστεύω ότι πιθανότατα θα έχανα από τον Max, επειδή είχε πιο φρέσκα ελαστικά, αλλά ίσως να μπορούσα να κρατήσω τη δεύτερη θέση. Το πιθανότερο ήταν να τερμάτιζα τρίτος. Χάσαμε πολλούς βαθμούς. Όπως είπα, ήμουν δεύτερος και έπρεπε απλώς να μείνω στην πίστα. Πρέπει να δω γιατί η ομάδα με κάλεσε για pit stop.

Σήμερα η ομάδα εκτέλεσε καλά τη στρατηγική. Νομίζω σίγουρα ότι είχα την ταχύτητα για να αγωνιστώ τουλάχιστον για τις δύο, τρεις πρώτες θέσεις. Νομίζω ότι αν δεν είχαμε την ποινή χθες, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση στο τέλος. Αλλά, δεν ήταν γραφτό να γίνει.

Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής αναγνώρισε επίσης ότι οι τελευταίοι αγώνες του περιείχαν αρκετά λάθη, καθώς έχει δεχθεί τέσσερις ποινές στα τρία τελευταία Grand Prix, συμπεριλαμβανομένων της ποινής για λανθασμένη εκκίνηση στο Silverstone, της ποινής για τη σύγκρουση με τον George Russell στο Spa και των δύο ποινών στην Ουγγαρία.

Δεν θα έλεγα ότι πηγαίνω στη διακοπή με θετική διάθεση. Είχα τρεις κακούς αγώνες. Συνολικά είμαστε εκεί, στη μάχη. Αγώνες σαν κι αυτόν είναι εκείνοι στους οποίους χάνονται τα πρωταθλήματα.

Πρέπει να αποδεχθώ ότι έκανα λάθη στους τελευταίους τρεις αγώνες, τα οποία μου κόστισαν πολλούς βαθμούς. Χρειάζομαι αυτό το διάστημα για να σκεφτώ και να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη, ώστε να επιστρέψω πιο δυνατός.

Συνολικά, πιστεύω ότι οι τελευταίοι τρεις αγώνες ήταν αρκετά κακοί από τη δική μου πλευρά. Στο Silverstone ήταν δικό μου λάθος στην εκκίνηση. Στον προηγούμενο αγώνα ακόμη και ο οδηγός με τον οποίο συγκρούστηκα είπε ότι ήταν αγωνιστικό περιστατικό. Παρ’ όλα αυτά μου επέβαλαν ποινή. Πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν και μου κόστισε πολλούς βαθμούς.

Αυτό που έγινε με τον Piastri στις κατατακτήριες ήταν πραγματικά άτυχο. Αναλαμβάνω την ευθύνη, γιατί ήμουν στην πίστα και έπρεπε να κοιτάξω στους καθρέφτες μου. Πίστευα ότι όλοι θα βρίσκονταν ήδη στο τέλος του γρήγορου γύρου τους. Η ενημέρωση που έλαβα ήρθε την τελευταία στιγμή, όταν εκείνος βρισκόταν ήδη πίσω μου. Ήταν ένα λάθος στην επικοινωνία.

Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται αδικημένος από τις συνεχόμενες ποινές, απάντησε μονολεκτικά:

Όχι.

Και κατέληξε:

Πρέπει να φροντίσω να μην τους δίνω κανέναν λόγο να μου επιβάλλουν ποινές στο μέλλον.

#trending

Ανάκληση για 744.236 BMW λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Η BMW προχωρά στην ανάκληση 744.236 αυτοκινήτων της, επειδή...

Αυτό είναι το νέο Hyundai Kona

Δίχως ίχνος καμουφλάζ εντοπίστηκε στη Νότια Κορέα η νέα...

Η Honda ετοιμάζει την τρίτη γενιά του Ridgeline

Η Honda ξεκίνησε την ανάπτυξη της τρίτης γενιάς του...

#trending

Ανάκληση για 744.236 BMW λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Η BMW προχωρά στην ανάκληση 744.236 αυτοκινήτων της, επειδή...

Αυτό είναι το νέο Hyundai Kona

Δίχως ίχνος καμουφλάζ εντοπίστηκε στη Νότια Κορέα η νέα...

Η Honda ετοιμάζει την τρίτη γενιά του Ridgeline

Η Honda ξεκίνησε την ανάπτυξη της τρίτης γενιάς του...

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ελαστικά για τα Grand Prix Ολλανδίας. Ιταλίας και Ισπανίας

Τα ελαστικά που θα έχουν διαθέσιμες οι ομάδες για το Ολλανδικό, το Ιταλικό και το Ισπανικό Grad Prix ανακοίνωσε η Pirelli.GP ΟλλανδίαςΣτο Zandvoort (21...

Επίσημο: Η Formula 1 επιστρέφει στη Μαλαισία, με το GP του Μπαχρέιν να διεξάγεται εκεί

Η Formula 1 και η FIA ανακοίνωσαν ότι η Μαλαισία θα φιλοξενήσει το Grand Prix του Μπαχρέιν το 2026, με τον αγώνα να διεξάγεται...

GP Ουγγαρίας: Πανεύκολη νίκη ο Norris, πέμπτος διαφορετικός νικητής

Ο Lando Norris ήταν κυρίαρχος και κατέκτησε με χαρακτηριστική ευκολία τη νίκη στο Ουγγρικό Grand Prix, αφήνοντας πίσω του τον Max Verstappen και τον...

Max Verstappen: Αντί να υποβαθμίζονται τα ελαστικά, υποβαθμίζεται το αυτοκίνητο

Ο Max Verstappen θα εκκινήσει από την τέταρτη θέση στο αυριανό Grand Prix Ουγγαρίας, μετά τις κατατακτήριες δοκιμές στο Hungaroring και τις ποινές που...