Απειλές αποχώρησης από την F1 της Ferrari και Renault

Σχετικά άρθρα

ferrari-f60-wallpaper-f2009-2

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, τόσο η Renault όσο και η Ferrari ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα αποχωρήσουν από την F1 το 2010 εάν η FIA μείνει στην θέση της για τους νέους κανονισμούς που θέλει να περάσει στο άθλημα από το 2010. Μια μέρα μετά η Renault ανακοίνωσε και αυτή ότι δεν θα δηλώσει συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα εάν η FIA μείνει στην θέση της σχετικά με τους νέους κανονισμούς. Με την προθεσμία υποβολής συμμετοχών για το πρωτάθλημα του 2010 να λήγει στις 29 Μαΐου, οι επόμενες ημέρες θα είναι “καυτές” και ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της Formula 1. Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι οι ακόλουθες:

H ανακοίνωση της Ferrari

Παρόλο που το συμβούλιο της FIA στις 29 Απριλίου είχε στην ημερήσια διάταξη την εξέταση πειθαρχικών θεμάτων οι αποφάσεις που πάρθηκαν είχαν να κάνουν με την παρουσίαση για πρώτη φορά στην ιστορία της Formula 1 δύο ομάδων κανονισμών για το 2010 σε σχέση με τις τεχνικές προδιαγραφές με βάση οικονομικές παραμέτρους.Το συμβούλιο σήμερα κατέληξε στο ότι αν αυτό το πλαίσιο κανονισμών αποτελέσει το μέλλον της Formula 1, τότε υπάρχουν λόγοι ώστε η συνεχής παρουσία της Ferrari στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εδώ και 60 χρόνια, όντας ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει πάρει μέρος σε όλα τα πρωταθλήματα από το 1950, να φτάσει στο τέλος της.

Το συμβούλιο επίσης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με τη μέθοδο που έχει υιοθετήσει η FIA παίρνοντας αποφάσεις για ζητήματα τέτοιας φύσης αρνούμενη την αποτελεσματική επικοινωνία με τους κατασκευαστές και τις ομάδες.Οι κανόνες της διοικούσας αρχής που έχουν συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Formula 1 τα τελευταία 25 χρόνια έχουν υποβαθμιστεί, όπως και ο ισχυρός δεσμός μεταξύ της Ferrari και της FIA σε σχέση με τη σταθερότητα των κανονισμών.

Η Ferrari εμπιστεύεται τους φίλους της σε όλο τον κόσμο ότι θα κατανοήσουν αυτήν τη δύσκολη απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με την προσέγγιση της Scuderia στο μηχανοκίνητο αθλητισμό – και στη Formula 1 ιδιαίτερα. Πάντα αναζητούμε τρόπους να προωθήσουμε τις αθλητικές και τεχνικές μας αξίες.Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου τω Μετόχων είχε την υποχρέωση να αξιολογήσει πιο ταιριαστούς τρόπους και μεθόδους για να προστατεύσει τα συμφέροντα της εταιρίας.

Η ανακοίνωση της Renault

Η απόφαση της FIA να υιοθετήσει δύο σετ τεχνικών κανονισμών για τη σεζόν του 2010 αναγκάζει το Renault Group να αναθεωρήσει την είσοδό του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 της επόμενης χρονιάς. Υπάρχει η απογοήτευση ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις της FOTA, που περιλαμβάνουν μέτρα μεγάλης σταδιακά μείωσης των εξόδων μεταξύ 2009 και 2012, τα οποία φτιάχτηκαν προσεκτικά από τα μέλη της FOTA, αγνοήθηκαν εντελώς χωρίς η FIA να συμβουλευτεί με οποιοδήποτε τρόπο τις ομάδες.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η FOTA έθεσε το ίδιο, αν όχι χαμηλότερο, οικονομικό στόχο με τη FIA αλλά η Renault πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να εισαχθεί με εντελώς διαφορετική διαδικασία, στην οποία θα συμφωνούν όλες οι πλευρές.

Η Renault επίσης πιστεύει ότι είναι απαραίτητο η διοίκηση του σπορ να γίνεται με πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα μέρη (FIA, FOM, FOTA) με σκοπό να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στις δαπάνες και τα έξοδα. Είναι επίσης ισχυρή άποψη της Renault ότι όλοι όσοι εισέλθουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρέπει να τηρούν και να λειτουργούν κάτω από τους ίδιους κανόνες.

Ο πρόεδρος της ομάδας ING Renault F1, Bernard Rey, σχολίασε: «Η Renault θεωρούσε ανέκαθεν τη Formula 1 την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και τον τέλειο χώρο για την επίδειξη τεχνολογικών αριστείων. Παραμένουμε αφoσιωμένοι στο άθλημα, εντούτοις δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε ένα πρωτάθλημα το οποίο λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες, και αν αυτοί οι κανόνες εφαρμοστούν, θα αναγκαστούμε να αποσυρθούμε στο τέλος αυτής της σεζόν».

Ο Διευθυντής της ομάδας ING Renault F1, Flavio Briatore, σχολίασε: «Ο στόχος μας είναι να ελαττώσουμε τα κόστη ενώ διατηρούμε τις υψηλές προδιαγραφές οι οποίες κάνουν τη Formula 1 ένα από τα πιο έγκυρα προϊόντα της αγοράς. Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό συνεργαζόμενοι με το διοικητικό και το εμπορικό σώμα, και αρνούμαστε να δεχθούμε μονομερή διοίκηση η οποία προέρχεται από τη FIA. Αν οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από το ΠΣΜΑ την 29η Απριλίου του 2009 δεν αναθεωρηθούν, δεν έχουμε επιλογή από το να αποσυρθούμε από το πρωτάθλημα Formula 1 της FIA στο τέλος του 2009».

[via]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...

Στις 2 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια του Renault Symbioz

Από τις αρχές του έτους η Renault έχει γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζει ένα μεσαίο crossover, το οποίο θα ονομαστεί Symbioz. Σήμερα, η γαλλική εταιρία ανακοίνωσε...