Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου μπορεί να βρει κανείς αυτοκίνητα, παλαιάς ή νέας τεχνολογίας, τα οποία εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των ιδιοκτητών τους. Στην Ινδία για παράδειγμα, μια από τις πολυπληθέστερες χώρες, υπάρχουν εγχώρια εργοστάσια παραγωγής φθηνών αυτοκινήτων, για να καλύψουν τις ανάγκες και τη ζήτηση, αδιαφορώντας για τους ρύπους. Στη Κούβα, και ενώ το πολυετές εμπάργκο από τις ΗΠΑ συνεχίζεται ως σήμερα, συντηρούνται αυτοκίνητα, άνω των 40 ετών, για να αντιμετωπιστούν οι αποστάσεις. Στην ευρωπαϊκή ένωση, κυρίως, η Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, είναι οι χώρες που παράγουν μαζικά αυτοκίνητα σύγχρονης τεχνολογίας μεν, ρυπογόνων δε.

Γιατί όμως, κανένα εργοστάσιο δεν προσπαθεί να στραφεί στην επένδυση τεχνολογίας κινητήρων, που δεν θα χρειάζονται το πετρέλαιο ή τα παράγωγά του ως κινητήρια δύναμη; Φυσικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα αφήνω απ’ έξω, καθώς μπορεί να μην έχουν εκπομπές ρύπων αυτά καθ’ αυτά, όταν κινούνται, άλλα, η κατανάλωση ρεύματος, για να φορτίσουν, συνεπάγεται αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα εργοστάσια και συνεπώς αυξημένους ρύπους. Να σημειωθεί επίσης, ότι και οι μπαταρίες τους όταν θα χρειαστεί να αντικατασταθούν, θα είναι μια ρυπογόνος πηγή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Η απάντηση στο πρόβλημα των ρύπων έρχεται από τη HONDA, και το cfx clarity…

Το cfx clarity έχει μηδενικούς ρύπους. Είναι απίστευτο και δύσκολο να το συνειδητοποιήσει κάποιος, αλλά είναι έτσι ακριβώς. Καταναλώνει υδρογόνο και το μόνο που εκπέμπει από την εξάτμιση του είναι νερό! Το υδρογόνο, μπορεί να το προμηθευτεί ο οποιοσδήποτε από ένα βενζινάδικο, αν φυσικά, παρέχεται, και ένα πλήρες γέμισμα του ρεζερβουάρ, δίνει αυτονομία γύρω στα 500 χιλιόμετρα (δες το βίντεο που ακολουθεί, με τον παρουσιαστή του top gear).

Το cfx clarity έχει παραχθεί πειραματικά σε περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων και διατίθεται μόνο στους κατοίκους της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μέσω τριετούς leasing.

Μπροστά μας λοιπόν βρίσκεται η απάντηση στο πως θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον με το καλύτερο δυνατό τρόπο, να κινηθούμε με ένα αξιόπιστο όχημα, και ταυτόχρονα, να απεγκλωβιστούμε από τη “τρομοκρατία” του ΟΠΕΚ, ο οποίος ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου όποτε θέλει.

Το μόνο ερώτημα είναι αν οι εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων θα πάρουν τη σημαντική απόφαση να στραφούν στη τεχνολογία του υδρογόνου, και να εγκαταλείψουν την ανούσια παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, για μένα, τα οποία αποκαλώ «αυτοκίνητα συγκαλυμμένης πετρελαιοκίνησης», και αν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα “επιτρέψουν” να εξελιχθεί και διαδοθεί το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα. Η μετακίνηση με το αυτοκίνητο έχει αμέτρητα θετικά σημεία, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος όμως στο οποίο ζούμε είναι απαραίτητη, και ο συνδυασμός τους πλέον οφείλει να είναι ρεαλιστικός!