Δεν αποτελεί μυστικό ότι η Fiat κατασκευάζει οικονομικά αυτοκίνητα. Επι σειρά ετών, έχει αναγνωριστεί ως μια φιλική προς το περιβάλλον εταιρία με μέσο όρο εκπομπών CO2 μόλις 127.8 γρ/χλμ. Έτσι, πραγματικά δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι ένα αυτοκίνητο της επιλέχθηκε ανάμεσα από 241 άλλα αυτοκίνητα, ως το πιο οικονομικό στη γη.

Το γερμανικό Automobilclub (ADAC) πραγματοποίησε μια δοκιμή σε 241 αυτοκίνητα σε διάφορες κατηγορίες με διαφορετικά συστήματα καυσίμου. Ο στόχος; Να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση με €30 καύσιμα. Οι δοκιμές κάλυπταν όλους τους τύπους αυτοκινήτων από μικρά αυτοκίνητα μέχρι supercars. Στο τέλος νικητής ήταν το Fiat Panda Natural Power, το οποίο διαθέτει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης που μπορεί να καταναλώσει βενζίνη και μεθάνιο.

Το φυσικό αέριο αποτελεί την κύρια πηγή απομόνωσης μεθανίου και είναι αρκετά διαδεδομένο στη φύση. Το Panda κατάφερε να καλύψει σχεδόν 750 χλμ με €30 καυσίμου ενώ η X6 ActiveHybrid της BMW κατάφερε να καλύψει μόνο 150 χλμ στην ίδια δοκιμή. Απόσταση που είναι αξιοσημείωτη αν ληφθεί υπόψιν ότι η βενζίνη κόστιζε περισσότερο από €1.5/λίτρο.

Όλα τα οχήματα Natural Power της Fiat, χρησιμοποιούν ένα σύστημα συνδυασμού φυσικού αερίου/βενζίνης, το οποίο παρέχει αυξημένη αυτονομία. Στο πάτωμα του αυτοκινήτου είναι εγκατεστημένα δύο ντεπόζιτα μεθανίου (έτσι δεν καταλαμβάνουν χώρο απο τις θέσεις επιβατών), με συνολική χωρητικότητα 72 λίτρων και ένα ντεπόζιτο καυσίμου 30 λίτρων. Έτσι ο 1.2 λίτρων κινητήρας μπορεί να κινήσει το Panda με άνεση στον αυτοκινητόδρομο είτε με το φυσικό αέριο είτε με την βενζίνη.

Σήμερα έχουν πουληθεί στην Ευρώπη περισσότερα από 400.000 αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο με την Fiat να έχει την πρωτοκαθεδρία. Παρότι η τεχνολογία του φυσικού αερίου υπάρχει εδώ και χρόνια δυστυχώς δεν έχει “περπατήσει” τόσο όσο θα ήθελαν (;;;) οι αυτοκινητοβιομηχανίες, σε αντίθεση με τα υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φαίνεται ότι είναι το επόμενο “must”.

[Πηγή: Fiat]

Δελτίο Τύπου (κάντε κλικ για να το διαβάσετε)