Ο CEO της Fiat Sergio Marchionne σε δηλώσεις, ανέφερε ότι η Fiat θα ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση εάν τα εργοστάσια της δεν βρισκόταν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τα κέρδη της εταιρίας για το 2010 θα ανέρθουν στα 2 δις Ευρώ, αλλά ούτε ένα ευρώ από αυτά τα κέρδη δεν θα προέλθουν από τα 5 εργοστάσια της Fiat στην Ιταλία.

Με απλά λόγια, η Fiat λέει, ότι τα εργοστάσια της στην Ιταλία δεν είναι κερδοφόρα και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν πάντα την ζημιά που παράγουν τα εργοστάσια αυτά.

Βασικός λόγος της ζημιάς αυτής, σύμφωνα πάντα με τον Marchionne, είναι η έλλειψη ευελιξίας των εργατικών συνδικάτων που έχει ως αποτέλεσμα τα εργοστάσια της Ιταλίας να μην μπορούν να συγκριθούν με το άκρως αποδοτικό εργοστάσιο της Fiat στην Πολωνία.

Ο Marchionne δήλωσε επίσης ότι επιθυμία της Fiat είναι να παραμείνει στην Ιταλία αλλά για να γίνει αυτό πρέπει τα συνδικάτα να κάνουν παραχωρήσεις.

Η Fiat τρέχει ένα πρόγραμμα που το ονομάζει Fabbrica Italia το οποίο έχει στόχο να κάνει τα εργοστάσια της, ανταγωνιστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα έχει budget 20 δις Ευρώ αλλά τα συνδικάτα πρέπει να παραιτηθούν από τις διακοπές μακρού χρόνου και άλλα παρόμοια προνόμια, με αντάλλαγμα, μεγαλύτερη αποζημίωση ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα.

[Πηγή: Reuters | REUTERS/Ivan Milutinovic]