Λόγω της ακριβής τιμής της βενζίνης πολλοί από εμάς έχουμε επιλέξει κάποιο δίκυκλο για τις μετακινήσεις μας, τουλάχιστον τις κοντινές. Άλλοι με παπάκια, άλλοι με scooters, άλλοι με μοτοσυκλέτες,προσπαθούμε να κάνουμε τις μετακινήσεις γρήγορες,οικονομικά και με ασφάλεια. Όμως φοράνε όλοι τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει;

Σύμφωνα με έρευνα τού Ε.Μ.Π. μόνο το 75% των δικυκλιστών φορούν σήμερα κράνος (αποτελέσματα της χρονιάς 2010)  σε σχέση με το 2000 που τα ποσοστά ήταν μηδενικά ενώ το 25% που δεν φορά σήμερα έχει 80% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος σε σχέση με κάποιον που φορά.Το ποσοστό που δεν φορούν κράνος αυξάνεται στις γυναίκες οδηγούς στο 30%  ενώ περισσότεροι από τους μισούς συνεπιβάτες (54%) και ιδίως γυναίκες δεν το χρησιμοποιούν καθόλου.

Τα καλά νέα είναι ότι με την αστυνόμευση να έχει γίνει πιο πυκνή και αυστηρή είχαμε μια μείωση κατά 34,3% των παραβάσεων κατά τα έτη 2009-2010 της μη χρήσης κράνους ενώ ο αριθμός των θυμάτων έχει μειωθεί κατά (μόλις κατά την γνώμη μου) 20% την δεκαετία 2000-2010.

Τα παραπάνω στοιχεία τα παρουσίασε ο υφυπουργός μεταφορών,υποδομών και δικτύων κος Σπ.Βούγιας και τόνισε πως το ένα τρίτο των τροχαίων ατυχημάτων γίνονται με δίκυκλα ενώ το κράτος χάνει περίπου 5 δις ευρώ από φόρους από τους 1300 συνανθρώπους μάς που αφήνουν την τελευταία τους πνοή κάθε χρόνο στην άσφαλτο.

Λέτε για αυτό να τους πήρε ο πόνος και να νοιάζονται για την ασφάλειά μάς;

[Πηγή: υπουργείο Μεταφορών, free Sunday]