Τον Ιούνιο η Volkswagen μαζί με την την ευρωπαϊκή κοινοπραξία έρευνας που χρηματοδοτείται από την HAVEit (Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport) μας είχε παρουσιάσει το TAP, το Προσωρινό αυτόματο πιλότο – Temporary Auto Pilot.

Το σύστημα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινηθεί εντελώς μόνο του, με “πλήρη ανεξαρτησία” πάνω στην εθνική οδό με ταχύτητα έως και 130 χλμ/ώρα. Ωστόσο ο οδηγός του θα πρέπει να το επιβλέπει συνέχεια, γι’αυτον τον λόγο η Volkswagen το αναφέρει ακόμα ως ημι-αυτόματο

Το σύστημα χρησιμοποιεί τα μέχρι σήμερα γνωστά συστήματα ACC (adaptive cruise control) και Lane Assist. Πάντα διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, επιβραδύνοντας και επιταχύνοντας αυτόματα. Λαμβάνει υπόψη τα όρια ταχύτητας με τον οδηγό να μπορεί να αναλάβει δράση όποτε αυτός το θελήσει χωρίς να κάνει κάτι το παράξενο. Απλά θα πιάνει το τιμόνι και θα πατήσει τα πεντάλ.

Το project έχει κοστίζει 28 εκατ. ευρώ, με τα 17 από αυτά να προέρχονται από Ευρωπαϊκή επιχορήγηση και τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ από τους εταίρους του έργου, των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ από την VW. Ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Volkswagen, Dr. Jürgen Leohold, δηλώνει ότι η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο η οποία θα συμβάλει για την μείωση των ατυχημάτων, δημιουργώντας πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης με μηδενικά ατυχήματα.

Και επειδή πάντα ένα video τα εξηγεί καλύτερα τα πράγματα, δες το πρώτο video που ετοίμασε η HAVEit για το εν λόγω σύστημα.

[Πηγή: YouTube]