Στα κεντρικά γραφεία της Google, στη Καλιφόρνια, και συγκεκριμένα στο Mountain View, είχαμε το πρώτο ατύχημα μεταξύ αυτο-οδηγούμενων οχημάτων. Δυο από τα Toyota Prius της Google με όλον τον εξοπλισμό που είναι ενσωματωμένος στην οροφή τους είχαν μια μικρή σύγκρουση.

Ίσως το πολύπλοκο σετ των λέιζερ και των συστημάτων απεικόνισης και χαρτών της Google, το οποίο ο επικεφαλής ερευνητής των αυτόνομων αυτοκινήτων της εταιρίας ονομάζει ως «The perfect driving mechanism” νόμιζε ότι έψαχνε την σκιά του. Έτσι μετά το ατύχημα, οι δημοσιογράφοι του Business Insider έλαβαν γράμμα από τη Google για το ατύχημα που αναφέρει “Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ένας από τους στόχους μας είναι να περιορισμούς μικροατυχήματα σαν και αυτό, το οποίο έγινε όταν στο ένα ήταν υπό τον έλεγχο του οδηγού”.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Google κατάφερε να πείσει την πολιτεία της Νεβάδα να δημιουργήσει μια ειδική άδεια επιτρέποντας τα αυτοκινούμενα οχήματα να κυκλοφορούν ελεύθερα στους αυτοκινητοδρόμους της και να γράφουν εκατοντάδες μίλια δοκιμών στη Καλιφόρνια, όπου δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να το απαγορεύει.

Η Google δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση ποιος θα είναι ο υπεύθυνος σε τέτοιου είδους ατυχήματα που μπορεί να συμβούν που τον έλεγχο του οχήματος τον έχει το λειτουργικό. Η εταιρία δε μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει νόμιμα κατηγορηθεί για ένα κομμάτι από τα τροχαία ατυχήματα που συμβαίνουν στην Αμερική και κοστίζουν περίπου 160 δις δολάρια το χρόνο. Ωστόσο, αν οι «χειριστές» των αυτο-οδηγούμενων οχημάτων έχουν σε θέση “on” το σύστημα διατηρούν όλες τις νομικές ευθύνες και θα εμφανιστούν σε δικαστήριο κατηγορούμενοι ότι δεν έδιναν προσοχή.
Ήδη κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν το κατά πόσο τα οχήματα αυτά θα είναι αρκετά έξυπνα σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση να θυσιάσουν τους επιβάτες του για να σώσει κάποιους άλλους ανθρώπους.

Φαίνεται ότι όλοι εμείς που αγαπάμε το αυτοκίνητο και την οδήγηση συμβάλαμε με τις καλοπροαίρετες κατάρες μας και τις ευχές τέτοια αυτοκίνητα να μην βγουν ποτέ στο δρόμο. Αν και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι σύντομα η οδήγηση θα πάψει να είναι ευχαρίστηση για όσους αγαπάμε το αυτοκίνητο…


[Πηγή: Jalopnik]