Τα τελευταία χρόνια, η FIA προσπαθεί να περάσει ένα “πράσινο” μήνυμα στον κόσμο. Έχει επέμβει και στη Formula 1, ειδικά με την επαναφορά των turbo V6 κινητήρων από το 2014, επικαλούμενη και τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και των εκπομπών ρύπων, παρόλο που μόνο το 3% των καυσαερίων που παράγει η Formula 1 σε ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο οφείλεται στα μονοθέσια! Μην ανησυχείς, δε θα επηρεάσει τη Formula 1, αλλά έχει προγραμματίσει ηλεκτρικούς αγώνες για το 2013, μια κατηγορία που θα ονομάζεται Formula E, με το συμβόλαιο να έχει διάρκεια 3 ετών!

Για να στο εξηγήσω καλύτερα, οι διοργανωτές της Formula 1 θα δημιουργήσουν μια ξεχωριστή κατηγορία με μονοθέσια που θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Λέγεται ότι θα έχουν απόδοση περίπου 680 ίππων, το ελάχιστο βάρος (μαζί με τον οδηγό) θα είναι 780 κιλά και θα συμμετέχουν σε αγώνες που θα έχουν διάρκεια περίπου 15 λεπτών! Φυσικά, ο ήχος των μονοθεσίων δε θα μπορεί ούτε να φτάσει τον ήχο αυτών της Formula 1, και δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρον θα έχει η συγκεκριμένη κατηγορία.

Πάντως και στη Formula 1 από το 2014 η σημασία της ηλεκτρικής ενέργειας θ’ αυξηθεί, καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, όταν ένα μονοθέσιο μπαίνει στο pit lane, θα σβήνει αυτόματα ο βενζινοκινητήρα και θα λειτουργεί μόνο ο ηλεκτροκινητήρα. Με αυτό, όμως, δεν συμφωνεί καθόλου ο Bernie Ecclestone. Ο CEO της Formula 1 θεωρεί ότι αυτή η ιδέα μπορεί να σκοτώσει!

Περισσότερα μπορείς να διαβάσεις από το επίσημο PDF εδώ.

[Πηγή: FIA]