Και ενώ εμείς έχουμε πολιτικούς που έφτασαν την Ελλάδα σε αυτή την εξευτελιστική κατάσταση, ο Τούρκος Υπουργός Βιομηχανίας σε συνέντευξη του στη Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει την δική της μάρκα αυτοκινήτου με στόχο τις 200.000 πωλήσεις ετησίως, παίρνοντας το 20% του μεριδίου της αγοράς.

Ο Nihat Ergun δήλωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των αυτοκινήτων που πωλούνται στη Τουρκία, κατασκευάζονται σε Τουρκικό έδαφος αφού οι Ford, Hyundai, Toyota, Renault και Fiat, έχουνε εργοστάσια στην Τουρκία. Ο Ergun πρόσθεσε ότι φέτος αναμένεται ο αριθμός αυτός να αγγίξει τις 600.000 πωλήσεις. Πέρυσι οι Τούρκοι κατασκεύασαν 1.1 εκατ. νέα αυτοκίνητα, 26% περισσότερα από το 2009.

Ο Ergun επιπλέον αναφέρει ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Τουρκία, θα αγγίξουν μέσα στα επόμενα χρόνια το 1 εκατ. και η νέα τουρκική μάρκα μπορεί να κατέχει το 20% του μεριδίου της αγοράς. Ήδη υπάρχουν επενδυτές για το έργο αυτό, με την νέα αυτοκινητοβιομηχανία να έχει στόχο να πουλά τα αυτοκίνητα της και εκτός Τουρκίας στο μέλλον.

Από την μεριά του ο Ali Pandir, CEO της τουρκικής εταιρίας Tofas (Turk Otomobil Fabrikasi AS) που κατασκευάζει τα μοντέλα του Fiat Group στη Τουρκία, δήλωσε ότι για να είναι μια εταιρία κερδοφόρα και για να δικαιολογηθεί η επένδυση, θα πρέπει να πουλά ετησίως τουλάχιστον 400.000 με 500.000 αυτοκίνητα. Εγώ απλά να σου θυμίσω ότι οι Τούρκοι ήδη έχουνε παρουσιάσει το δικό τους supercar, που ακούει στο όνομα Onuk Sazan. Είπατε κάτι; Πιστεύει κανείς ότι οι Τούρκοι δεν θα τα καταφέρουν;

[Πηγή: Bloomberg]