Όνειρο ήταν και πάει. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής αποφάνθηκε ότι ναι μεν είναι θετική η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά αυτό δεν θα γίνει σύντομα. Η επιτροπή θεωρεί ότι αυτή τι στιγμή δεν μπορεί να γίνει η απελευθέρωση αφού δεν πληρούνται 5 βασικές προϋποθέσεις και αφορούν την ποιότητα των καυσίμων στη χώρα μας και τις εκπομπές CO2 από τους πετρελαιοκινητήρες.

Η Επιτροπή καταλήγει στο ότι αν κάποια στιγμή στο μέλλον εκλείψουν οι συγκεκριμένοι λόγοι τότε θα το επανεξετάσουν το θέμα. Τέλος η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να επαναξιολογηθεί και το κατά πόσον θα πρέπει να επιτρέπεται η πετρελαιοκίνηση και σε άλλες ελληνικές πόλεις με επιβαρυμένο περιβάλλον. Όλα τα συμπεράσματα της Επιτροπής μπορείς να τα βρεις στη συνέχεια.

[Πηγή: hellenicparliament]

<strong>Συμπεράσματα</strong>

1. Θεωρεί ότι η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης ΙΧ οχημάτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί μία ακόμη αναχρονιστική ιδιαιτερότητα της Ελλάδος (η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι οι μόνες πόλεις στην Ευρώπη στις οποίες απαγορεύεται η πετρελαιοκίνηση των ΙΧ οχημάτων) αλλά μία αναγκαιότητα που προέκυψε από την κακή ποιότητα του αέρα και τη συχνά προβληματική ποιότητα των καυσίμων.

2. Αναγνωρίζει τη σημαντική βελτίωση της τεχνολογίας των πετρελαιοκινητήρων σε ότι αφορά στην απόδοση τους, την κατανάλωση καυσίμου και, κυρίως, τους παραγόμενους ρύπους και έχει τη διάθεση να συζητήσει το θέμα της πετρελαιοκίνησης χωρίς δογματισμούς.

3. Επισημαίνει ότι εξετάζει θετικά την εισαγωγή οιαδήποτε τεχνολογίας (και της πετρελαιοκίνησης) που προσδίδει συγκριτικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα στα οχήματα.

4. Επισημαίνει ότι τα όρια εκπομπής οξειδίων αζώτου είναι σημαντικά υψηλότερα και για την τελευταία γενιά πετρελαιοκίνητων ΙΧ οχημάτων (έγκριση τύπου Euro 5) σε σύγκριση πάντα με τα βενζινοκίνητα ΙΧ οχήματα νέας τεχνολογίας και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η εισαγωγή στην κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων ΙΧ οχημάτων που διαθέτουν έγκριση τύπου Euro 5 θα οδηγήσει στην αύξηση των συγκεντρώσεων των οξειδίων του αζώτου.

5. Θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αυστηροποίηση των ορίων εκπομπής οξειδίων αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων στην έγκριση τύπου Euro 6 που αναμένεται να ισχύσει το 2014.

6. Επισημαίνει ότι η εισαγωγή στην κυκλοφορία μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων ΙΧ οχημάτων προηγούμενων εγκρίσεων τύπου θα οδηγήσει σε αύξηση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου και δευτερογενώς σε αύξηση της συγκέντρωσης του όζοντος.

7. Υποστηρίζει ότι το όποιο όφελος για την οικονομία δεν αντισταθμίζει τις βλάβες που προκαλούνται στην ανθρώπινη υγεία από τα αυξημένα επίπεδα οξειδίων αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων.

8. Καταγράφει με ιδιαίτερη ανησυχία τις αναφορές για την ποιότητα των καυσίμων όπως αυτή επηρεάζεται από φαινόμενα νοθείας.

9. Προβληματίζεται ως προς την ετοιμότητα του συστήματος ελέγχου των πετρελαιοκίνητων ΙΧ οχημάτων.

10. Θεωρεί ότι η σύγχρονη τεχνολογία πετρελαιοκίνησης δεν θυμίζει σε τίποτα την αντίστοιχη στις αρχές της δεκαετίας του 80 και υπό αυτή την έννοια η άρση της απαγόρευσης της θα μπορούσε να είναι μία ορθή επιλογή υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτονται πέντε βασικές προϋποθέσεις:

Πέντε προϋποθέσεις

– Προϋπόθεση 1. Να αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των ΜΜΜ από τους κατοίκους με ανάλογη μείωση της χρήσης των ΙΧ οχημάτων.

– Προϋπόθεση 2. Να μειωθούν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε ότι αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου.

– Προϋπόθεση 3. Να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου από τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ οχήματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα.

– Προϋπόθεση 4. Να οργανωθεί σωστά η υποδομή ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων και της περιβαλλοντικής λειτουργίας των κινητήρων.

– Προϋπόθεση 5. Να αντιμετωπισθεί η νοθεία στα καύσιμα με συστηματικούς ελέγχους σε όλους τους κρίκους της αντίστοιχης αλυσίδας (διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας, βυτιοφόρα, πρατήρια).

11. Εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις 1-5 ανωτέρω δεν συντρέχουν επί του παρόντος και ως εκ τούτου προτείνει τη διατήρηση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης των ΙΧ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με επανεξέταση η οποία θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και θα αφορά στην πρόοδο ως προς την κάλυψη των προϋποθέσεων 1-5 ανωτέρω. Πρώτη επανεξέταση προτείνεται για το Σεπτέμβριο 2012.

12. Καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να δρομολογήσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων και για την έγκαιρη οργάνωση του συστήματος ελέγχου των πετρελαιοκίνητων ΙΧ οχημάτων, τόσο των καινουργών όσο και κυρίως των μεταχειρισμένων.

13. Καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία να ελέγξουν την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων ΙΧ οχημάτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους των εν λόγω πόλεων πλην όμως είναι αδειοδοτημένα σε γειτονικούς νομούς.

14. Υποστηρίζει ότι, ανεξάρτητα από την απόφαση για την πετρελαιοκίνηση, είναι απολύτως αναγκαία η ανανέωση του στόλου των βαρέων φορτηγών, λεωφορείων κάθε είδους, στρατιωτικών οχημάτων, ασθενοφόρων και ταξί.

15. Θεωρεί θετική την έναρξη συζήτησης για τα χαρακτηριστικά του νέου δακτυλίου που θα εφαρμοσθεί στην Αθήνα και δεσμεύεται να καταθέσει σχετικές προτάσεις.

16. Υποστηρίζει την ανάγκη αξιολόγησης της άρσης της πετρελαιοκίνησης και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας αν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα αέριας ρύπανσης τα οποία συναρτώνται με τη χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων.

 • Leto

  ne ok sas pistepsame
  oloi oi alloi st e3wteriko einai malakes pou epitrepoun ta petreleokinhta k emeis oi e3ipnopou  8a plirwnoume 1,70 th venzinh kai 8a katanalwnoume kai ta kerata mas….

 • $14578045

  Ηταν που αυτή την φορά θα γινόταν στα σίγουρα. Α ρε Ελλάδαρα!!!

  • όπως μου είχες πει κ εσύ σε αντίστοιχο θέμα…που όλοι τσακωνόμασταν για την δήθεν απελευθέρωση, κ ΄ότι αυτό είανι το χαρακτηριστικό του έλληνα…
   έτσι θα σου πω κ ε΄γω δυστυχώς τώρα…ότι τπτ δε μπορει να θεωρηθεί δεδομένο στην ελλάδα!!

  • $14578045

   Eννοείτε George συμφωνώ απόλυτα… Τίποτα όμως!!!

 • Tsou Kostas

  xaxaxaxa οχι λεει γιατι δεν εχετε καλα πετρελαια, λες και τα βγαζουμε απο τον κολο μας τα πετρελαια και δεν τους αρεσουν, ακου τι λενε!!! απιστευτο!!! για να μην χαλασει λευτα ο βαρδινογιαννης να αναβαθμισει τα διυλιστηρια την πληρωνουν 7 εκατομμυρια ελληνες.  

  • pariah

   a)Ρωτήστε τους έλληνες οικολόγους να δείτε και αυτοί αν εγκρίνουν τα πετρελαιοκίνητα για να δείτε την ένδειά τους σε τεχνικά θέματα
   β)Ο Βαρδινογιάννης έχει 1 διυλιστήριο το κράτος αν όχι εξ ολοκλήρου έχει τα άλλα 2….Άρα συμφέρον έχουν το ίδιο…Άλλο ένα παράδειγμα για τις υπηρεσίες στον πολίτη….

   Η νοθεία μπορεί να σταματήσει και χωρίς να γίνει εξίσωση κίνησης με θέρμανσης…Απλά δεν θέλουν…

  • κ δηλαδή οι οικολόγοι θα κάνουν ότι θέλουν για το κακό του έλληνα πολίτη??
   από πού κ ως που έχουν τετόια δύναμη??

 • KAΠΟΥ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΜΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ…. ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ….
  ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΡΥΠΑΙΝΕΙ….ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΜΩΣ!!!!
  ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΔΕΝ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΙ……

 • η λέξη ΜΑΛΑΚΕΣ πιστεύω δεν είναι αρκετή για να περιγράψει τους περισσότερους (αν όχι όλους) τους 300 της Βουλής…

 • eli……………..

  Tote re filoi tis epitropis giati plirwnw to diesel 1.50 afou en to yheoreitai axiopisto?

 • Mourgos03

  pos ginetai oli europi na upostirizei oti ta petraileokinita rupainoun ligotero to periballon apo oti ta benzinokinita kai oi fostires tis ellados na upostirizoun to antiheto????

  A re elladara me ta oraia sou koula!!!na mou zousoun ta lamogia pou konomane eis baros tou kosmaki….

 • Mika

  Gia ta panygyria einai oloi tous,kanonika…
  Asxetoi kai paniblakes…

 • υπομονη 1 χρονο. το ’13 θελουν δε θελουν θα την ανοιξουν αφου καραδοκει για προστιμα η ΕΕ

  Κ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΜΕΣΑ… μου βγαινουν τα ματια μεχρι να διαβασω τι γραφετε………

  • Guest

   *καραδοκει

 • hellboy

  καποιος πρεπει να απομακρυνει ολους αυτους τους επικυνδινους κυριους να μην ξανα μπουν στην βουλη ποτε.μπας και αλλαξει το θεμα δεν ειναι μονο τα πετρελαιεα αλλα ολες οι πολιτικες τους.ο λαος πληρωνει και αυτοι τρωνε ακομα και σημερα!ελεος!!!!

 • VanPerseF1

  Πραγματικα οτι να’ναι σε αυτη τη χωρα!
  Μια ερωτηση παιδια για οποιον ξερει…Ενας φιλος με πετρελαιο θελει να ανεβει για κατι δουλειες στη Λαρισα,αν  κατσει και τον σταματησουν Αθηνα ξερει καποιος το προστιμο?

  • hellboy

   αν γραφει εδρα επαρχια στα πλαινα του οχηματος(πχ.ΕΔΡΑ:ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΧΩΡΙ) δεν του κανουν τιποτα.προβλεπετε απο τον νομο να κυκλοφορουν κανονικα.θα κανω το ταξιδι για αθηνα το Δεκεμβριο,με αγροτικο.

  • VanPerseF1

    Αν ειναι ΙΧ?

  • hellboy

   εκει δεν ξερω να σου πω σιγουρα.αλλα θα περασει θελει δεν θα παει να καθισει μερες στην αθηνα,δηλαδη για 15 χλμ και λιγοτερο,δηλ σεφ,εθνικη κατευθειαν μετα καρφι για λαρισα.αλλα για αυτην την περιπτωση τωρα δεν ξερω σιγουρα μην σε παρω στο κεφαλι μου.

  • VanPerseF1

   Θα κατσει 4-5 ωρες Αθηνα και μετα θα φυγει…Αν ειναι τοσο γκαντεμης τι να πω,απλα βεβαιαγια να ξερει.

   Ευχαριστω παντως!

  • hellboy

   τιποτα!!!!χαρα μου!!!το θεμα ηταν να σε βοηθησω!!!!!!

  • Δεν παιζει να τον σταματησουν φιλε! Εδω μια βδομαδα κυκλοφορουσε ο πατερας μου Insignia 2.0 CDTI και ουτε καν ειδε μπλοκο… Αλλα κ να σε σταματησουν, αν εχεις επαρχιακες πινακιδες βρισκεις απειρες δικαιολογιες! ;)

  • τπτ δε θα του κανουν ρε boy…
   εγω σκέφτομαι σοβαρά την αγορά πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου κ να βάλω διεύθυνση κατοικίας το σπίτι σοτ χωριό μου!!!
   κ όποιος με πιάσει, ηρθα αθήνα για να δω την οικογένεια μου, για δουλειές κ χιλια δυο άλλα!!

  • kaι αν το αυτοκινητο ειναι κανονικο Ι.Χ. και οχι τιποτα αγροτικο….αμα σε σταματησουν…μεχρι να ερ8ει κοντα σου το οργανο …σβησε τη μηχανη και κατσε να σε κανουν κανονικα τον ελεγχο!!! 
   σιγα μην καταλαβουν οτι ειναι πετρελαιο!!!!  :-) :-) :-P
   proιpoθesh panta na exeis bgalei ola ta aytoκολλητα που να δειχνουν οτι ειναι ντιζελ!!!! ειπαμε δεν ξερουν να διακρινουν..αλλα ξερουν πολυ καλα να διαβαζουν!!!!  :-)

  • το γραφει η άδεια ρε συ…
   αλλά σου λέω καρφί δε μου καίγεται!!
   τι θα μου πει?
   θα το παίξω τρελός!!!αφου στην επαρχεια επιτρεπεται τα δiesel αυτοκίνητα!

  • φτου!!!! ναι ρε συ!! ξεχασα την αδεια…. !!!

 • nikxan1

  αυτο που μ’αρεσει πιο πολυ, ειναι οι απιστευτα ευρηματικες δικαιολογιες που βρισκουν για να στηριξουν τις μαλακιες τους.
  καθε δικαιολογια, ενας ακομα λογος να πιστευω οτι οι ανθρωποι ειναι χαμηλης νοημοσυνης.
  τα λεοφωρεια, οι μπετονιερες, τα οχηματα του στρατου, τα δημοτικα οχηματα, και τα δ.χ. τι καινε ρε μαλακες?? καλαμποκελαιο??
  απλα μολις ακουσε την ειδηση ο μαμιδακης, θα οπηρε τηλ τον πρωθυπουργο μας, και θα του εριξε κανα μπινελικι, ο γιωργος ως συνηθως εκλασε μεντες και να το αποτελεσμα….
  ονειρευομαι, την ημερα εκεινη που θα μπουκαρουμε στην βουλη, και θα τους παλουκωσουμε ολους.
  αλλα ποτε???