Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το μποτιλιάρισμα και ο ήχος των εξατμίσεων συνδέονται με μια σειρά ασθενειών όπως είναι ο αυτισμός, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες πολλές. Σύμφωνα με την Wall Street Journal ερευνητές από όλο τον κόσμο, έχουνε διεξάγει μελέτες στις οποίες ερευνούσαν τις επιπτώσεις που έχουν τα καυσαέρια στους ανθρώπους που μένουν κοντά σε κάποιο αυτοκινητόδρομο με αυξημένη κίνηση. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα τους είναι περιστασιακά και δεν μπορεί να γίνει γενίκευση, αλλά μπορούμε να βγάλουμε μια πρώτη εικόνα. Τα παιδιά που ζούνε σε τέτοιες περιοχές, εισπνέουν αέρα με υψηλά επίπεδα εκπομπών CO2 και σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, είναι πιο καταθλιπτικά, έχουν περισσότερο άγχος και συγκεντρώνονται λιγότερο, σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους που ζούνε σε πιο ήσυχες περιοχές.

Επιπλέον οι έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούνε σε απόσταση έως 300 μέτρων από κάποιο κεντρικό αυτοκινητόδρομο, έχουνε διπλάσιες πιθανότητες να γεννηθούν αυτιστικά, ανεξάρτητα από παράγοντας όπως είναι η φυλή, το φύλο ή η οικογένεια. Επίσης υπήρχαν και έρευνες που έδειξαν ότι ο θόρυβος των εξατμίσεων μπορεί να προκαλέσει ένα είδους εγκεφαλικού οιδήματος, παρόμοιο με αυτό που έχουνε οι ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τέλος οι ερευνητές εξέτασαν τι γίνεται όταν κάποιος βρίσκεται για 30 λεπτά μποτιλιατισμένος στη κίνηση. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έδειξαν ότι εισπνέοντας για 30 λεπτά αέρα με υψηλά επίπεδα εκπομπών CO2 τότε παρατηρείτε αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στα μέρη εκείνα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την προσωπικότητα και την λήψη αποφάσεων.

[Πηγή: Wall Street Journal]

 • egω δηλαδη που μενω 28 χρονια διπλα σε κεντρικη αρτηρια τησ πολησ….αλτσχαιμερ ακομα λογο ηλικιασ δεν εχω….αλλα συμφωνα με την ερευνα 8α επρεπε να ειμαι ενασ αγχωδησ καταθλιπτικοσ τουβλο με ελειψη ικανοτητασ συγκεντρωσησ?????? συγνωμη αλλα emo δεν ειμαι!!!!!
  ο κα8ε επιστημονασ οτι παπαρια του κατεβει βγαζει!!!!!

  • Killer88

   Εικασίες όπως πάντα, δηλαδη κάποιος που καίγεται στο pc π.χ. όλη μέρα τι μπορεί να πάθει? Έγκαυμα 2ου βαθμού? Χαζομάρες…μόνο τα νεύρα μπορεί να πειράξει το μποτιλιάρισμα και την καλή διάθεση.

  • ilikeyourcar

   Διαβασε λιγο πιο προσεκτικα… σου λεει πως τα επιπεδα κατάθλιψης, αγχους, έλλειψης ικανοτητας συγκέντρωσης κλπ που εχεις επιβαρύνονται απο την αστικη ζωη σου περισσότερο  — σε σύγκριση παντα — με κάποιον που δεν ζει στις ιδιες συνθήκες.

  • GiorgioValoValkanos

   xmm k to eixa ktlvei oti eixes provlhma.. xaxaxaxax :P

  • exω που να μην ειχα!!!!  :-P :-P
   afoy to lene kai oi epistimones!!!!! axaxaxxaaxa