Γωνία Camper: Η γωνία που σχηματίζεται από τον κάθετο άξονα ενός οχήματος με το έδαφος η οποία μπορεί να έχει μηδενική, θετική ή αρνητική τιμή. Η σωστή ρύθμιση της γωνίας αυτής βοηθάει στην καλύτερη συμπεριφορά του αυτοκινήτου όταν στρίβει αφού ο τροχός στέκεται “κόντρα” στο βάρος του οχήματος που λόγο κεντρομόλου δύναμης τείνει να φέρει το όχημα στην εξωτερική πλευρά της στροφής. Επίσης μην ξεχνάμε ότι την ίδια δύναμη δέχεται και ο τροχός από μόνος του.

Δηλαδή έχοντας μηδενική γωνία camber και στρίβοντας με μεγάλη ταχύτητα σε μια στροφή αυτός καταλήγει να βρεθεί σε αρνητική κλίση. Αντίθετα αν έχουμε αρνητική κλήση από την αρχή ο τροχός την ώρα την στροφής, και λόγο φυγόκεντρης δύναμης, θα έρθει σε μηδενική κλήση και έτσι εκμεταλλευόμαστε όλη την επιφάνεια του ελαστικού που τελικά θα “πατήσει” με όλο του το πέλμα.

Λογικό λοιπόν είναι ο τροχός να έχει πάντα μια ρύθμιση με αρνητική κλίση. Προσοχή χρειάζεται να δώσουμε στο ποσοστό της κλίσης γιατί μια υπερβολικά αρνητική ρύθμιση της θα έχει σοβαρές απώλειες στο φρενάρισμα και στην επιτάχυνση του οχήματος σε ευθεία, αφού τότε το ελαστικό θα πατάει κυρίως με τις εσωτερικές γωνίες του πέλματος.

Όλα τα πάνω είναι η θεωρία, αλλά η πράξη στις φωτογραφίες και στα video που βλέπουμε είναι πολύ διαφορετική. Κάποιοι βάζουνε τέτοιες αρνητικές κλήσεις που αναρωτιέμαι πως μπορούν και στρίβουν τα αυτοκίνητα αυτά.

[Πηγή: JDMstyle, 7TuneStanceworks, Tumblr]

 • Kikaros23

  tragikoi kagoures

 • freedoom1013

  Ωδή στην κακογουστιά.

 • οι περισοτεροι ειναι Ιαπωνεσ…εχουν τρελα με τις γωνιεσ καμπερ…

 • Sciroccomaniac

  Ρε παιδιά,μια απορία-όποιος μπορεί να βοηθήσει.Έτσι,με τέτοιες γωνίες,”φαγώνεται ένα μέρος του λάστιχου και όχι όλο,σωστά?

  • nikxan1

    σωστο, διοτι αφενος μεν το εξωτερικο κομματι ειναι στον αερα, αλλα αφετερου, ΑΝ πατουσε, το βαρος μοιραζεται ανισομερος, οποτε εχει πιο πολυ φθορα το εσωτερικο μερος, ενω το εξωτερικο σχεδον καθολου.
   προσωπικα, θεωρω οτι ειναι η πιο ανουσια κινηση που μπορει να κανει κανεις στην μιζερη ζωη του.
   ουτε οφελος εχει σε συμπεριφορα, ουτε το θεωρω εντυπωσιακο, ουτε τιποτα.
   τεσπα, “ο,τι του φανει του λολοστεφανή” λενε στο χωριο μου…..

  • κοιτα επειδη το εχω ψαξει…ειναι τρελα των ιαπωνων και αυτο και κατι αλλα καγκουριλικια που δεν σασ τα δειχνβ γιατι θα εγλατε παρα πολυ…τεσπα…δεν το κανουν για να εξηπηρετησουν καποιον σκοπο απλα ετσι για την καυλα τους ουτε τα εχουν στην καθημερινοτητα ειναι απλα για βολτα…μεχρι ενα σημειο η γωνια καμπερ οπως ξερεισ ειναι το καλυτερο συστατικο για το σωστο στριψιμο του καρου μεσα στην πιστα…σε τετοιο σημειο που το κανουν αυτη δεν στριβει μια αλλα ειναι για το θεαμα τπτ αλλο…εμενα μου αρεσει μεχρι αυτο το σημειο πολυ ελαφρα στο σιβικ η το μεγιστο μεχρι το λεξυσ..

 • σκατο ποζεριά!!!!