Στο νέο νομοσχέδιο του αγορανομικού κώδικα που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στους στους κερδοσκόπους βενζινοπώλες, οι οποίοι πλήρωναν το αυτόφωρο, για να γλιτώνουν τις δικαστικές ποινές όταν εντοπίζονταν να διαθέτουν πειραγμένες αντλίες.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι αν σε ένα βενζινάδικο βρεθεί «πειραγμένη» αντλία, ο πρατηριούχος θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ θα επιβάλλεται και πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε αντλία.

Παράλληλα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του βενζινάδικου και δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση νέας στο ίδιο σημείο, για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση, όχι μόνο στον παραβάτη αλλά και στους συγγενείς του μέχρι δευτέρου βαθμού.

Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, με στόχο, όπως επισημάνθηκε, να περιοριστούν τα περιθώρια συναλλαγών μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων. Οι προσφυγές κατά των προστίμων γίνονται με προϋπόθεση την καταβολή του 20% του ποσού, ενώ αν ο ελεγχόμενος παραιτηθεί από την ένσταση μπορεί να καταβάλλει το μισό πρόστιμο (ρύθμιση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα πρόστιμα της τροχαίας).

Στόχοι των παρεμβάσεων, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες και η αντικειμενικοποίηση των προστίμων, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια για “συναλλαγές”, η αντιμετώπιση παθογενειών στην αγορά καυσίμων σε σχέση με την καταδολίευση των καταναλωτών και τη νοθεία, η απελευθέρωση της αγοράς με βάση τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού καθώς και η προστασία της υγείας και των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή.

[Πηγή: AME-ΜΠΕ]